Vrhunac sreće doživimo samo dva puta u životu: Evo koje ga godine donose

Radiosarajevo.ba
Vrhunac sreće doživimo samo dva puta u životu: Evo koje ga godine donose
Pixabay / Ilustracija
Iako svaki period u životu treba cijeniti, s vremenom su se razvile ustaljene norme o tome koje su godine najbolje i najljepše.

Najčešće čujemo onu "studentski život je najljepši dio" ili "tridesete su nove dvadesete".

Sstoga, je li uopće moguće odrediti koje su najbolje godine? 

E pa neko je uspio.

Naime, provedeno je istraživanje na 23 000 Nijemaca u dobi od 17 do 85 godina, a znanstvenici su pokušali otkriti u kojim su godinama života ljudi najsretniji

Istraživači su pitali ispitanike koliko su trenutno zadovoljni svojim životom i što misle koliko će biti njime zadovoljni za pet godina (kada su ih ponovno intervjuirali).

Rezultati su pokazali kako sreća prati krivulju u obliku slova U - vrhunac sreće je u 23. godini, a nakon toga u 69. godini života.

"Čini se da se zabavne rane dvadesete godinem kada tek započinjete karijeru i odrasli život, mogu mjeriti samo s veseljem odlaska u mirovinu kad nakon godina i godina rada napokon dobijete vrijeme za odmor i posvećivanje svojim interesima", rekli su znanstvenici, piše RTL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije