Vjerovatno niste nikada čuli za ove misterije ženskog tijela

Radiosarajevo.ba
Vjerovatno niste nikada čuli za ove misterije ženskog tijela
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Žensko tijelo, ma koliko se naučnici trudili da ga dokuče, ipak je misterija.

Koliko god se trudile, žene se ne bude savršeno našminkane i uredne frizure, ne mirišu na Chanel 24/7 i nisu uvek savršeno obučene. Ipak, postoje neke činjenice o ženskom tijelu za koje smo sigurne da nikad niste čuli za njih.

Ženski vrat je super fleksibilan

Muškarci reaguju usporeno na zvuke i dešavanja oko njih i obično se cijelim tijelom okreću ka izvoru zvuka. Žene reaguje brže i tako što okreću glavu u pravcu zvuka, a sve zahvaljujući pokretnijem vratu, piše b92.

Žene bolje barataju rečima

Složićete se da žene pričaju više od muškaraca. To nije samo stvar navike, već u ženskom tijelu postoji višak posebnog proteina - FOXP2 koji omogućava izgovaranje oko 20.000 riječi dnevno, dok je za muškarce taj prosjek 7.000 riječi.

Žene se brže vezuju

To je i blagoslov i prokletstvo. Zbog viška oksitocina, žene se brže i više vezuju za ljude, životinje, djecu, prijatelje,... Oksitocin je takođe zadužen i za dojenje.

Žene se brže napiju

Žensko tijelo sadrži manje vode koja pomaže u metabolizmu alkohola i enzima koji se naziva dehidrogeneza. Sve to znači da se alkohol zadržava u organizmu duže vrijeme i sporije se procesuira.

Porođaj mijenja žensko tijelo i to MNOGO!

Vaše tijelo nikada neće biti isto nakon porođaja. Cerviks se višestruko uvećava kako bi prošla beba.

Žene bolje podnose bol

Da li ste znali da uspomena na prethodno pretrpljen bol utiče na budući osjećaj bola? Ovo je drugačije kod žena i muškaraca. Bez obzira što su osetljivije na bol, žene ga brže zaboravljaju, pa im sljedeće iskustvo bola nije toliko stresno i bolno.

Žensko tijelo stalno prolazi kroz neke promjene

Možda ste završile sa pubertetom, ali promjene u tijelu ne prestaju tada. Ali, ne samo da vaši mišići nastavljaju da rastu, već i vaš frontalni korteks zadužen za donošenje odluka nastavlja da se razvija. Nikada nije kasno da razvijete neke zdrave navike.

Koža kod žena je super osjetljiva

Koža žene je 25 odsto tanja nego koža muškarca. Koža žene je osetljivija na dodir i druge stimulacije, ali i brže stari. Zato se kod dama prije javljaju finije linije po koži.

Žene dva puta proživljavaju adolescenciju

Hormonski udar koji doživljavamo kao tinejdžerke javlja se još jednom u toku života i to oko 45. godine života. Vaši hormoni promijeniće se još jednom u perimenopauzi, piše zestradar.com. Neredovni ciklusi, noćno znojenje, promjene raspoloženja i sve one tinejdžerske ludorije – sve to vas čeka u zrelom dobu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije