Giza / Veliki misterij piramida: Arheolozi tvrde da je Keopsov tron napravljen od meteora

13. 01. 2018. u 17:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares:70

Misteriozna ogromna šupljina, dužine barem 30 metara, koja je otkrivena u Velikoj piramidi u Gizi mogla bi sadržavati "željezni tron" napravljen od meteoritskog željeza.

Arheolozi smatraju kako je tron postavljen tamo kako bi pomogao faraonu na njegovom putu u sljedeći život, piše Daily Mail.

Misteriozna šupljina

Ogromna šupljina otkrivena je početkom novembra 2017. u sklopu projekta skeniranja piramida pomoću radiografije i 3D rekonstrukcije, no arheolozima još nije jasno čemu je taj prostor služio. Šupljina je oblika hodnika i mogla bi se još protezati u vis unutar piramide.

Keopsova piramida, napravljena oko 2550. godine prije nove ere, jedan je od najvećih i najkompleksnijih spomenika u historiji arhitekture. Ima tri poznate unutrašnje prostorije, kojima se može pristupiti kroz uske tunele, od kojih se jedan, prije dolaska u kraljičinu pogrebnu komoru, iznenada naglo širi i diže kako bi formirao tzv. Veliki galeriju koja vodi do kraljeve komore.

"Novootkrivena prostorija nalazi se iznad galerije, ali nema praktičnu funkciju ‘smanjenja težine’ nad njom, jer je krov galerije već građen posebnom tehnikom upravo zbog toga", kaže Đuljio Malji (Giulio Magli), direktor Odjela matematike i profesor arheoastronomije na Politecnico di Milano, koji dodaje kako promatranjem trona kraljice Heteferes, koji je pronađen u komadim i kasnije rekonstruiran, možemo pretpostaviti kako bi taj tron trebao izgledati.

Radi se o niskom stolcu od cedrovine prekrivenim zlatom i keramikom. Keopsova bi mogla biti slična toj, samo pokrivena i tankim željeznim pločama.

Željezo palo s neba

"Postoji moguća interpretacija, koja se dobro slaže s onim što znamo o egipastkim pogrebnim religijskim običajma navedenim u drevnim zapisima. U tim se zapisima navodi kako će faraon, prije nego što dosegne zvijezde sjevera, morati proći kroz “vrata neba” i sjesti u svoj “željezni tron”. Jasno da to ne bi bilo topljeno željezo, već meteoriotsko željezo, koje je palo s neba u obliku željeznih meteora (a koje je specifično po tome da sadrži visoki postotak nikla), baš kao što se i spominje u zapisima", kažu naučnici.

Egipćani su koristili meteoritsko željezo za izradu predmeta dizajniranih posebno za faraona, uključujući i poznati Tutankamonov bodež.

NEMA KOMENTARA