Velika novina u Saudiji za strane parove: To se do sad nije moglo

Anadolija
Velika novina u Saudiji za strane parove: To se do sad nije moglo
Foto: Pixabay / Ilustracija

Vlasti Saudijske Arabije ukinule su restrikcije i omogućile ženama da iznajmljuju hotelske sobe bez prisustva muškog pratioca, a sada i strani parovi mogu iznajmljivati hotelske sobe bez dokazivanja da su u braku.

Ublažavanje strogih propisa koji reguliraju društvene interakcije uvedeno je nakon što je zvanični Rijad pokrenuo prvu shemu turističkih viza kao dio napora za otvaranje zemlje stranim turistima i diverzifikaciju saudijske privrede koja se oslanja na naftu.

Saudijska komisija za turizam i nacionalnu baštinu danas je na Twitteru objavila nove pravilnike i potvrdila da žene u Saudijskoj Arabiji mogu iznajmljivati hotelske sobe uz pokaz lične karte, a ranije su to mogle samo u prisustvu muških pratilaca. Stranim parovima je za iznajmljivanje soba u hotelima dovoljno da posjeduju pasoše, a ranije su morali dokazivati bračni status da bi ušli u istu sobu.

Ženama neće biti potrebne ni lične karte ako sobe iznajmljuju u prisustvu muških pratilaca.

Nove mjere su nastavak reformskog procesa koji je pokrenuo saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman. Između ostalog je ukinuo je zabranu rada kina i odobrio ženama da voze automobile.

Saudijska Arabija uvela posjetiteljske turističke vize za državljane BiH

Kritičari tvrde da su to šture i limitirane reforme, a posebno ukazuju na prošlogodišnje svirepo ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu te na izvještaje o torturi nad aktivistima za prava žena.

Ranije je Saudijska Arabija izdavala samo specifične vize koje su se odnosila na vjerska hodočašća hadža i umre, a prošle sedmice je objavila novu shemu turističkih viza kojima udio turizma u nacionalnoj kasi želi povećati sa tri na deset posto.

S ciljem privlačenja turista vlasti Saudijske Arabije olakšavaju i pravila o oblačenju za turistkinje kojima će u javnosti morati pokrivati ramena i koljena, ali neće morati prekrivati cijelo tijelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije