Velika Britanija: Probušio kondom i dečka namjerno zarazio HIV-om

Radiosarajevo.ba
Velika Britanija: Probušio kondom i dečka namjerno zarazio HIV-om
Foto: BBC / Daryll Rowe (lijevo) i zaraženi 'Lenny' (desno)
Anonimni muškarac koji je za medije progovorio pod imenom 'Lenny', ispričao je kako ga je virusom HIV-a zarazio muškarac koji je postao prvim čovjekom u Ujedinjenim Kraljevstvom koji je za to i osuđen.

Amerikanac koji živi u Velikoj Britaniji, u Brightonu, za BBC je pod imenom 'Lenny' ispričao stravičnu priču o tome kako je zaražen virusom HIV-a.

On je progovorio za BBC u dokumentarcu 'The Man Who Used HIV As A Weapon', koji se fokusira na Darylla Rowea, 27-godišnjaka koji je prva osoba u historiji Ujedinjenog Kraljevstva koja je osuđena za namjerno širenje virusa HIV-a, piše The Sun, prenosi 24sata.hr.

Govoreći u BBC-ovom dokumentarcu, 'Lenny' se prisjetio koliko je Rowe te 2016. godine bio nepopustljiv kada je u pitanju bio seks bez zaštite.

Ipak, Rowe je na kraju pristao koristiti prezervativ, ali on je, saznat će 'Lenny' nekoliko sedmica kasnije, na umu imao nešto sasvim drugo.

Naime, kada je 'Lenny' pokušao blokirati svu komunikaciju s Roweom nakon jedne od svađa, Rowe mu je kratko napisao: 'Gorjet ćeš. Glup si. Probušio sam kondom... Jesam te!'

Iako ga je preplavio strah, 'Lenny' Roweove riječi nije shvatio ozbiljno. Sve dok se nije razbolio ddvije sedmice kasnije.

“Sjećam se da sam se zapitao kako sam mogao biti toliko glup. Mislio sam da je moj život gotov”, dodao je ‘Lenny’.

'Lenny' je samo jedan od pet muškaraca koji su učestvovali u dokumentarcu sa svojim stravičnim pričama.

Policijska istraga pokazala je da je Daryll Rowe krenuo u 'osvetnički pohod' protiv homoseksualne zajednice nakon što je saznao da je sam zaražen virusom HIV-a.

Muškarce je upoznavao putem aplikacije Grindr, a onda stupao u seksualne odnose s njima, u namjeri da ih zarazi virusom.

Nakon suđenja koje je potrajalo sedam sedmica, Rowe je osuđen za deset slučajeva u kojima je namjerno pokušavao svoje partnere zaraziti virusom HIV-a u periodu između oktobra 2015. i januara 2016. godine.

Rowe je napokon osuđen početkom 2018. godine i to na doživotnu kaznu zatvora.

“Vaši su zločini bili kampanja nasilja, a vaše žrtve kažu da će živjeti s doživotnom kaznom zbog vaših okrutnih nedjela. Mnogi od tih muškaraca bili su u svojim 20-im godinama kada su imali nesreću da vas sretnu. Ostat ćete potencijalna opasnost za druge do kraja svog života, zaključila je sutkinja svoju presudu, obraćajući se Roweu koji će ostatak svog života provesti iz zatvorskih rešetaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije