Sve crne rupe imaju horizont događaja

Radiosarajevo.ba
Sve crne rupe imaju horizont događaja
Pixabay / Ilustracija
Kada se kosmički materijal previše približi crnoj rupi on biva progutan na horizontu događaja i nestaje iz vidljivog dijela svemira.

Još jedan uspješan test Einsteinove teorije relativiteta potvrđuje da sve crne rupe imaju horizont događaja, piše Daily Mail.

U namjeri da ispitaju da li se unutar crne rupe nalazi neki čvrst objekat koji privlači pa uništava kosmički materijal ili je u pitanju horizont događaja, naučnici sa Univerziteta u Teksasu i Univerziteta u Harvardu utvrdili su najprije koji teleskop može primijetiti sudar zvijezde sa crnom rupom.

Izabran je 1,8-metarski Pan-stars teleskop smješten na Havajima koji je prikupljao podatke o polovini neba sjeverne hemisfere tokom perioda od tri i po godine, što je naučnicima omogućilo da pronađu "tranzijente", odnosno objekte koji sijaju neko vrijeme prije nego što počnu da blijede.

Naučnici su tražili tranzijente koji su imali karakteristike zvijezde koja pada ka supermasivnom objektu i udara u čvrstu površinu, ali nisu pronašli nijednu. Prema prikupljenim podacima ustanovljeno je da je teorija o postojanju čvrstog objekta unutar crne rupe tačna, bilo bi primijećeno više od deset takvih tranzijenata što sugerira da horizont događaja zaista postoji.

"Naš rad implicira da neke, a možda i sve crne rupe, imaju horizonte događaja i da materijal koji upadne u njih zaista nestaje iz vidljivog dijela svemira", kaže Ramesh Narajan, teoretičar iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian.

"Opća teorija relativiteta je prošla još jedan test."

Istraživači planiraju da nastave studiju, ali ovog puta koristeći mnogo veći LSST teleskop u Čileu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije