Vatrene ptice: Zašto su flamingosi ružičaste boje

Radiosarajevo.ba
Vatrene ptice: Zašto su flamingosi ružičaste boje


Ove poznate ptice roze boje nastanjuju tople i vlažne predjele svih kontinenata. Njihovo omiljeno područje za život su estuari i slana jezera. Uzimajući u obzir njihov oblik tijela, flamingosi su začuđujuće dobri plivači, mada veći dio vremena provode na širokim i blatnjavim obalama gdje se hrane i razmnožavaju.

Za njihovu ružičastu boju, odgovorni su račići kojima se hrane i čiji suplementi im daju ružičasti pigment. U zatočeništvu njihovo perje počinje da gubi ružičastu boju i postaje bijelo, osim ako ne nastave da se hrane račićima, piše Virtualnigrad.com.

Flamingosi posjeduju i tzv. žlijezde za uljepšavanje koje se nalaze na dnu repa, a neki naučnici smatraju da ih ove ptice koriste u cilju dotjerivanja radi privlačenja suprotnog spola.

Istraživači su primijetili da tokom sređivanja perja, flamingosi trljaju glavu o žlijezdu, a odmah zatim o vrat, grudi i leđa. Crvenkasto-narandžasti karotenoidi u ulju pojačavaju i ističu ružičasto perje tih ptica.

Ptići flamingosa su sive i bijele boje i ne dobijaju ružičastu boju perja sve do svoje druge godine.

Njihovi zakrivljeni kljunovi omogućavaju im da se hrane sitnim organizmima, planktonom, sitnim ribicama, larvama insekata i sl. Na blatnjavom zemljištu ili plićaku, oni koriste svoje duge noge i plovne kožice na prstima da razmute zemljište. Zatim se svojim kljunovima, a ponekad i cijelom glavom, zabijaju u rastresito zemljište i usisavaju zajedno blato i vodu kako bi iz njih filtrirali svu hranu.

Flamingosi žive i hrane se u grupama koje se zovu jata ili kolonije. Njihova sigurnost leži u brojnosti, koja im pomaže da se zaštite od grabljivica za vrijeme dok se hrane. Flamingosi se također i razmnožavaju dok su u kolonijima. Jednom kada se parenje završi, jedan par čuva neizmjenično jedno jaje, dok se mladi ptić ne izlegne.

U sezonama kada vladaju velike suše i kada su jezera i blatnjava područija isušena, flamingosi se često ne razmnožavaju.

U našoj fotogaleriji pogledajte nekoliko primjera ovih predivnih ptica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije