Uz pomoć gumenog bombona otkrijte je li dijete slomilo kost

Radiosarajevo.ba
Uz pomoć gumenog bombona otkrijte je li dijete slomilo kost
Screenshot / Gumene bombone

Wendy Wood je urednica portala Netmums, a na Facebooku je podijelila status u kojem je drugim roditeljima otkrila koristan trik. Njena kćerka Grace je prvog dana škole pala na igralištu. Do hitne je došla s natučenim okom i jagodicama na licu. Medicinska sestra tad joj je otkrila kako u budućnosti sama može otkriti ima li dijete slomljenih kostiju na licu, prenosi The Sun

"Sjajan trik danas sam naučila od medicinske sestre u Hitnoj", napisala je Wendy na Facebooku.

"Ako je vaše dijete palo, udarilo glavom te se bojite da je slomilo nešto dajte im žvakati gumeni bombon. Ako ne mogu žvakati, trčite u Hitnu", upozorila je. 

Njen je post komentiralo više od 250 ljudi uz 2.000 dijeljenja. Mnogi su roditelji podijeljenog mišljenja, a struka nedvosmisleno upozorava kako takve savjete ne bi trebalo slušati.

"Činjenica je da poremećaj zagriza, otežani zagriz ili klimavost zubiju među pokazateljima prijeloma čeljusti i prijeloma zuba, ali nikako nije jedini ili dovoljan pokazatelj kako bismo zaključili je li riječ o prijelomu ili ne. S druge strane, može biti takav prijelom koji dopušta djetetu da grize gumeni bombon, a svejedno ima ozbiljnu povredu. Svaka povreda iziskuje pregled ljekara, a pogotovo jer i mi specijalisti ponekad, unatoč modernim dijagnostičkim metodama koje imamo, ponekad teže odlučujemo je li prijelom za hirurško ili konzervativno liječenje. Struka je ta koja bi trebala procijeniti je li nešto prijelom ili ne, a nikako roditelj temeljem nepouzdanog testa žvakanja", komentirao je jedan od ljekara za hirurgiju lica, čeljusti i usta, prenosi 24.sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije