Uprkos zabrani: Muslimanke se okupale u burkiniju i objavile snimak

BBC
Uprkos zabrani: Muslimanke se okupale u burkiniju i objavile snimak
Foto: Facebook / Ilustracija

Muslimanke u francuskom gradu Grenobleu oglušile su se o pravila oblačenja na lokalnom bazenu i pojavile se noseći burkini. Kažu da ih je inspirisala američka borkinja za ljudska prava Rosa Parks.

Djevojke su se okupale, a skoro cijela tijela su im bila pokrivena – sve osim lica, šaka i stopala.

Bazen Jean Bron u Grenobleu jedan je od mnogih u Francuskoj na kojem je zabranjeno nositi burkinije.

Mnogi građani Francuske takve kostime za plivanje smatraju političkim simbolom islama, što je u potpunoj suprotnosti sa sekularnom državom.

Prošlog mjeseca nevladina organizacija Građanska alijansa za Grenoble pokrenula je "Operaciju burkini". Cilj je, tvrde, odbrana prava muslimanki.

Pošto su obukle burkini, spasioci na bazenu upozorili su devojke da su takvi kostimi zabranjeni za nošenje.

Uprkos tome, one su ušle u bazen i kupale se skoro sat vremena sa ostalim posjetiocima. Mnogi su im čak i aplaudirali.

Policija je kasnije ispitala ovu grupu devojaka i kaznila ih sa po 35 evra zbog kršenja zabrane, navodi lokalni portal France Bleu.

Hasiba i Latifa, koje su učestvovale u protestu, u razgovoru za BBC rekle su da bi trebalo da imaju ista prava kao i ostali građani.

"Imamo san – da se zabavljamo na bazenima kao i ostali građani, da pratimo našu djecu kad god žele da plivaju tokom vrelih ljetnjih dana u Grenobleu. Moramo da se borimo protiv diskriminacije i predrasuda u Francuskoj. Suštinski, nama se uskraćuju ljudska prava i pristup javnim ustanovama."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije