Upozorenje stručnjaka: Djeca ne bi smjela sama prelaziti cestu - evo zašto

Radiosarajevo.ba
Upozorenje stručnjaka: Djeca ne bi smjela sama prelaziti cestu - evo zašto
Pixabay / Ilustracija
Djeca su najranjiviji sudionici u saobraćaju. Osim što su malena i teško uočljiva, nepredvidiva su i nerijetko se dogodi da istrče na cestu

Znanstvenici sa Univerziteta Iowa proveli su istraživanje o doživljaju saobraćaja iz perspektive djece i došli do zanimljivih rezultata. Tvrde, djeca i odrasli na različiti način prelaze cestu, a razlog tome krije se u psihološkom i motoričkom razvoju. 

Iz perspektive odraslih cestu je vrlo jednostavno prijeći - provjerimo dolazi li koji automobil i koliko je udaljen, sačekamo ako treba i prijeđemo.

Za djecu prelazak ceste je sve osim jednostavan.

Eksperiment proveden od strane znanstvenika sa Univerziteta Iowa pokazao je da djeca predpubertetske dobi imaju problem u procjeni razmaka između vozila, odnosno ne mogu dobro procijeniti koliko je vozilo udaljeno od njih i kada treba prijeći cestu. 

Mališani su najugroženiji sudionici saobraćaja

Mala djeca još nemaju razvijene vještine koje imaju odrasli, a koje im omogućavaju da sigurno prijeđu cestu odmah nakon što je automobil prošao.

Eksperiment je pokazao da šestogodišnje dijete ima vrlo visok rizik da strada u saobraćaju, za razliku od 14-godišnjaka.

Znanstvenici to objašnjavaju činjenicom da se do 14 godine kod djece razviju dvije ključne vještine za sigurnost u saobraćaju.

Mališani postaju bolji u procjeni razmaka između automobila i brža u prelasku ceste.

Šta savjetuju stručnjaci po pitanju sigurnosti djece u saobraćaju?

Stručnjaci stoga preporučuju da budemo strpljivi s mališanima kada je u pitanju sudjelovanje u saobraćaju. Treba ih učiti da biraju puno veći razmak između vozila, no što ga biraju odrasli i ukoliko smo u mogućnosti, ne puštati ih da sami prelaze cestu dok ne navrše 14 godina, piše RTL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije