Upoznajte čovjeka kojeg su golubovi sklonili s ulice i spasili od kriminala

Radiosarajevo.ba
Upoznajte čovjeka kojeg su golubovi sklonili s ulice i spasili od kriminala
Dave Malone već 40 godina pušta golubove sa krova svoje zgrade u Brooklynu. Odrastao je u kvartu u kojem je velika stopa kriminala, a zahvaljujući svom hobiju nije dozvolio ulici da ga uvuče u problem.

"Od prvog trenutka kada sam ih vidio bio sam zaljubljen. Bila je to ljubav na prvi pogled. Gledati ih kako lete, tako sporo, to je umjetnost, to je zabava za mene. Nevjerovatan je osjećaj da možete pustiti živa stvorenja koja mogu odletjeti gdje god žele, jer ja nemam kontrolu nad njima. Međutim oni se vrate, žele da se vrate kući. Znate zašto? Zato što se neko brine o njima", govori na početku kratkog filma National Geographica Dave Malone.

Malone ističe kako voli gledati ptice kako lete, te da su mu one pomogle da nikada ne proba alkohol i drogu na ulicama Brooklyna. 

"Volim to što radim, da puštam svoje ptice da lete. Ptice mi pomažu da život bude lakši i podnošljiviji. Ja dolazim iz najopasnijeg dijela Brooklyna i imao sam svoje probleme. Međutim većinu vremena provodio sam na krovu zgrade puštajući golubove i uspio sam pobjeći od problema i ulice. Nikada nisam pio ili pušio, nisam se drogirao. Imam 50 godina i dolazim iz kvarta u kojem su alkohol i droga bili lako dostupni.

Ljeti se popnem na krov u sedam ujutro, a siđem s krova u pola 10 navečer kada pada mrak. Gore čistim, puštam golubove i ne bih mijenjao ovo za bilo šta drugo na svijetu. Ovo radim 40 godina i uživam u tome već 40 godina s istim žarom kao i uvijek. Dok sam ja ljeti na krovu na ulicama se čuje pucnjava, dešavaju se pljačke, moji prijatelji umiru, od droge, pucnjava, tako da golubovi zaista jesu moj spas", kaže Malone.

U videoprilogu pogledajte kratki film Andrewa Leibmana za National Geographic o Daveu Maloneu i njegovom hobiju koji mu je vjerovatno spasio život. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije