Video: Upoznajte Bazooku, najvećeg i najdebljeg mačka na svijetu

Radiosarajevo.ba
Video: Upoznajte Bazooku, najvećeg i najdebljeg mačka na svijetu
Foto: Screenshot / Mačak Bazooka

Život mačka Bazooke pun je neočekivanih obrata, a da bi ponovo bio zdrav i sretan, morao bi malo gladovati.

Prvi vlasnik mačka bolovao je od demencije i dane je provodio uvjeren da nije nahranio svog kućnog ljubimca. Posuda za hranu uvijek je bila puna do vrha. Bazooka se toliko udebljao da je vaga u jednom trenutku pokazala 16 kilograma!

Za mačke ovakvo stanje može biti smrtonosno. Ipak, okrutno bi bilo kriviti Bazookinog prethodnog vlasnika. Bolovao je od teške bolesti, pa je iz velike ljubavi prema životinji stalno brinuo da njegov ljubimac nije gladan.

Mačak je odmah poslije dolaska u azil dobio medicinsku njegu. Izgledom i težinom iznenadio je zaposlenike. Bazooka se našao pred kompliciranim procesom mršavljenja kako bi jednoga dana mogao živjeti kao i svaka druga mačka.

Prvo se našao kod obučene hraniteljske porodice, a njegovi domaćini prihvatili su pratiti njegovo zdravlje i motivirati životinju trošiti suvišne kilograme. Napredak je brzo postao vidljiv, jer se Bazooka samostalno popeo uz stepenice. Ljubav i briga privremenih vlasnika pomogli su mačku početi proces ozdravljenja.

Zdravlje Bazooke se s vremenom popravilo i on je bio spreman konačno se useliti u svoj stalni dom. Nova vlasnica ga je zavoljela već pri prvom susretu. Ubrzo je Bazooka dobio i novo ime koje odgovara mački njegovog pedigrea - Car August.

„U novom domu je tek nekoliko dana, tako da još uvijek nisam primijetila značajne pomake. Kada je prvi put izmjeren kod veterinara, vaga je pokazala 16 kilograma. Iduća kontrola je 14. februara“, navodi njegova nova vlasnica Robin Anderson.

Na pitanje postoje li problemi prilikom čuvanja novog ljubimca, vlasnica kaže da joj najteže pada kada ga prenosi na određeno mjesto, osobito u svoj automobil, piše Bored panda.

Robin obožava trening. Trudi se svoje tijelo držati u top formi i kaže da će natjerati i Augusta da joj se pridruži.

„Trčim duge dionice. Svoj prvi maraton sam istrčala prošlog studenog. Prije pet godina mi je otkrivena šećerna bolest i od tada sam smršavila 57 kilograma. Udebljala sam se zbog korištenja steroida za njegu kože. Tjelesna aktivnost mi je pomogla dovesti razinu šećera u krvi u normalne okvire. Svakog jutra pretrčim udaljenost između šest i osam kilometara, a vikendom prijeđem i do 20. Protekli tjedan sam trčala polumaraton i planiram u idućoj godini sudjelovati u 30 utrka. Razmišljam Augusta povesti na trening, kako bih saznala može li pratiti moj tempo“, navodi Anderson i dodaje da se mačka još uvijek prilagođava na novi dom i psa koji je daleko manji od njega.

Kaže da August voli dugo češkanje po trbuhu i veseli ju što je sretan u svom novom domu.

Mnogo mi je nedostajao moj mačak Whisky koji je uginuo prošle godine. Pratila sam na Facebooku dobrotvornu zajednicu koja spašava životinje širom SAD-a. Mačke koje su mi se sviđale bile su kilometrima daleko od mene, a onda se pojavio August. Saznala sam da se nalazi u prihvatilištu okruga Davidson, dakle nedaleko od mog doma. Svidio mi se Augustov pogled na jednoj fotografiji. Odmah sam znala da smo stvoreni jedno za drugo, a August sada ima problem s kojim sam se ja nekada borila. Popunila sam formular za usvajanje, ali August se još uvijek nije nalazio u kompjuterskom sustavu prihvatilišta. Završni intervju je prošao uspješno, pa smo August i ja postali nerazdvojni“, kaže Robin Anderson.

Car August se još uvijek upoznaje sa svojom novom porodicom. Nema sumnje da će mu pravilna njega i ljubav pomoći pobijediti zdravstvene probleme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije