Umro mornar sa čuvene slike na kraju Drugog svjetskog rata

Radiosarajevo.ba
Umro mornar sa čuvene slike na kraju Drugog svjetskog rata
FOTO: Arhiv / Legendarna slika poljupca na kraju Drugog svjetskog rata

U dobi od 95 godina umro je George Mendonsa, mornar čiji je poljubac s dentalnom tehničarkom na Times Squareu u New Yorku 1945. godine ovjekovječen na slavnoj fotografiji koja je postala jednim od simbola kraja Drugog svjetskog rata.

Mendonsina kći Sharon Molleur rekla je za list Providence Journal da je njen otac preminuo u nedjelju u domu za starije u Middletownu u američkoj saveznoj državi Rhode Island. Tamo je živio sa svojom suprugom s kojom je u braku proveo čak 70 godina, piše Guardian.

Mendonsa je slavan zbog fotografije koju je napravio Alfred Eisenstaedt i koja je objavljena u magazinu Life, a s vremenom je postala jedna od najslavnijih fotografija uopće.

Na toj fotografiji, usred velikog slavlja zbog konačnog završetka najrazornijeg rata u povijesti, Mendonsa je poljubio ženu koju uopće nije poznavao. Bila je to Greta Friedman, dentalna tehničarka koja je u tom trenutku nosila uniformu medicinske sestre.

“Taj poljubac nije bio moj izbor. Taj frajer je samo došao, zgrabio me i poljubio”, rekla je Friedman u intervjuu koji je dala 2005. godine. Ona je preminula prije tri godine, u dobi od 92 godine.

“Naprosto je bio takav trenutak. Vratiš se iz Pariza, a rat je konačno gotov. Bio sam uzbuđen zbog završetka rata, a i popio sam nekoliko pića. Stoga, kad sam ugledao medicinsku sestru, zgrabio sam je i poljubio”, rekao je Mendonsa za CBS News prije sedam godina.

Mendonsa je godinama tvrdio da je on mornar na slavnoj fotografiji, ali nije bio jedini s tom pričom. Napokon, moderna tehnologija prepoznavanja lica potvrdila je da je doista on taj koji ljubi Gretu Friedman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije