U ponedjeljak potpuno pomračenje Mjeseca

Fena
U ponedjeljak potpuno pomračenje Mjeseca
Foto: AA / Pomračenje Mjeseca
U ponedjeljak, 21. januara, u ranojutarnjim satima dogoditi će se potpuno pomračenje Mjeseca, koja nastaje kad Mjesec uđe cijeli u Zemljinu sjenu, pri čemu poprima crveno-smeđu boju.

Ova pomračenje mjeseca bit će jedino potpuna u 2019. i bit će vidljivo s čitave zapadne hemisfere, Europe i zapadnih dijelova Afrike, kao i iz sjeverne Rusije, a moglo bi je promatrati oko 2,8 milijarda ljudi u svijetu.

Potpunim pomračenjem Mjeseca nazivamo pojavu kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu. Za vrijeme potpunog pomračenja Mjesec nikad ne pada u potpuni mrak, nego poprima jednu crveno-smeđu nijansu.

Ova je pojava posljedica loma svjetlosti (refrakcije) u Zemljinoj atmosferi koja najviše raspršuje plavu svjetlost (zbog čega je nebo danju plavo), a najmanje crvenu.

Crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja (nakon loma) svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije