Da li će sida uskoro biti izlječiva - elimisan HIV iz DNK miševa

Radiosarajevo.ba
Da li će sida uskoro biti izlječiva - elimisan HIV iz DNK miševa
Arhiv / Ilustracija

Napravljen je veliki korak u cilju da HIV bude izlječiva bolest, piše National Geographic Srbija. Naučnici su uspjeli eliminisati HIV iz DNK živih miševa.

Uspjeh je nastao kao rezultat eksperimenta kojeg su naučnici objavili u magazinu Nature Communications.

Nova metoda liječenja podrazumijeva antiretroviralnu terapijsku metodu dugotrajnog sporo-efektivnog osloobađanja koja pogađa HIV i spriječava da se virus umnožava na visokom nivou tokom dugog vremenskog perioda.

Primjena ovakvog načina liječenja bi smanjila potrebu za liječenjm Antiretroviralnom terapijom koja suzbija replikacije HIV virusa, ali ga ne eliminište.

Novi način liječenja je do sada primjenjen samo na miševima i pacovima kod kojih su naučnici prethodno razvili proizvodnju ljudskih T-ćelija podložnim HIV infekciji.

Rezultat ove terapije je bio da je HIV eliminisan iz jedne trećine miševa. U prvom eksperimentu su izliječena dva od sedam miševa, u drugom tri od šest, a u trećem šest od deset.

Naučnicima nije još jasno zašto su se neki miševi izliječili, a neki ne.

Predstoji provjera da li je ovakvo liječenje primjenjivo na ljudima.

National Geographic Srbija je podsjetio da je HIV-1 uspješno izliječen samo kod dvoje ljudi i to primjenom transplantacije matičnih ćelija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije