U 146. godini umro najstariji čovjek na svijetu: Nadživio četiri supruge

Fena
U 146. godini umro najstariji čovjek na svijetu: Nadživio četiri supruge
Indonežanin za kojeg se tvrdi da je bio najstariji čovjek na svijetu, umro je u 146. godini na otoku Java, prenosi lokalni mediji.

Prema dokumentma, Sodimedjo, poznat kao djed Ghoto, rođen je u decembru 1870. godine, ali je u Indoneziji tek 30 godina poslije počelo službeno evidentiranje novorođenih.

Ipak, indonezijski zvaničnici su tvrdili da su njegovi dokumenti validni te da su na osnovu razgovora potvrdili tačnost podataka o njegovom rođenju. To ga čini najdugovječnijim čovjekom otkada se formalno bilježe podaci u svijetu. Prije nekoliko sedmica, 12. aprila, smješten je u bolnicu zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. Šest dana kasnije je tražio da bude otpušten kući.

"Kada se vratio veoma slabo je jeo i pio vodu. Sve je trajalo samo nekoliko dana,  a na koncu je potpuno odbijao hranu", ispričao je njegov unuk BBC-u.

Kada su ga ranije pitali za tajnu dugovječnosti Mbah Ghoto je rekao da je strpljivost najvažnija i da je dugo živio jer je imao ljude koji ga vole i brinu se o njemu.

Iako strastveni pušač, nadživio je četiri supruge, desetero braće i sestara i svu svoju djecu. U selu je bio omiljen, a mnogi su dolazili slušati njegove priče o ratovima protiv Japana i holandskih kolonizatora. Sahranjen je na lokalnom groblju.

"Nije tražio mnogo, samo je nas, svoju porodicu zamolio da ga pustimo", ispričao je njegov unuk.

Da je njegova starost potvrđena iz nezavisnih izvora on bi bio stariji od Francuskinje Jeanne Calment, koja je umrla u 122. godini i smatra se najdugovječnijom osobom na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije