U 121. godini još uvijek radi i ne planira stati: Tajna dugog života je u akciji

Radiosarajevo.ba
U 121. godini još uvijek radi i ne planira stati: Tajna dugog života je u akciji
FOTO: Screenshot / Manuel Garcia Hernandez
Manuel Garcia Hernandez ima 121 godinu i još uvijek radi na porodičnoj farmi u Veracruzu u Meksiku. Osam je godina stariji od službeno najstarije osobe na svijetu, Masaza Nonake iz Japana.

Međutim, Hernandez nikada nije imao želju ući u Guinnessovu knjigu rekorda zbog svoje dobi.

Gospodin Garcia rođen je 24. decembra 1896., na polju je počeo raditi kad mu je bilo devet i cijeli život radi i još nije stao s poslom.

Kaže, osjeća se kao da mu je 80. godina te da žali zbog dvije stvari u životu: što je rano izgubio oca i što više ne može raditi kao nekada.

Kasno se oženio - tek u 45., a žena mu je u trenutku vjenačanja imala 13 godina. Dobili su petero djece, 15-ero unučadi i šestero praunučadi. U braku su bili gotovo 70 godina, dok žena nije umrla prije osam godina.

Danas Manuel živi kod porodice svoje kćerke kojoj su 54 godine.

"Osjećam se kao da mi je 80. Malo zapinjem dok hodam. Sretan sam, ali se osjećam umorno. Trudim se, radim jer ako ostanem ležati u krevetu ili sjediti, mogao bih se razboljeti", kaže 121-godišnjak.

"Htio bih raditi na poljima, kako sam navikao, zarađivati. Ali više ne mogu. To me čini tužnim. Kao mlad puno sam radio", dodaje Garcia koji svako jutro ustaje u 5:30 sati, jede smoothie od banane i jabuke pa doručkuje kašu od zobenih pahuljica i dva jaja.

Zatim odlazi kokoškama.

Kao tajnu dugog života navodi dobar san, rano ustajanje, zdravu prehranu, vitamine i rad.

Gospodin Garcia hoda brzo, ne nosi naočale niti mu trebaju slušni aparat ili štap. Vitalan je i zdrav. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije