Tvrdila da je mesija: Krala je djecu, davala im drogu i spremala ih za Apokalipsu

Radiosarajevo.ba
Tvrdila da je mesija: Krala je djecu, davala im drogu i spremala ih za Apokalipsu
Foto: ABC / Djeca su bila obučena u istu odjeću

Šefica zloglasne australijske religijske sekte Porodica Anne Hamilton-Byrne umrla je u staračkom domu u Melbourneu u 98. godini.

Sekta Porodica bila je tokom 1970-ih i 1980-ih u više navrata optuživana za ispiranje mozga maloljetnoj djeci, dok je njena liderka tvrdila da je reinkarnacija Isusa Hrista.

Ana Hamilton-Byrne ubijedila je svoje sljedbenike da joj daju sve: novac, kuće pa čak i rođenu djecu, piše Telegraf.

Žena, koja je napustila svijet nakon što se dugi niz godina borila sa demencijom, bila je veoma različita od one koja je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina proglasila sebe živim bogom i sakupila pratnju od skoro 500 sljedbenika u svoju sektu Porodica.

Ona je kontrolisala matrijarhat, krala je djecu kroz prevare usvajanja ili je članovima sekti toliko isprala mozak da su joj predavali svoju bebe, a onda ih je podizala kao dio takozvane "glavne rase" koja bi spasila svijet.

Hamilton je zatvorila 28 djece u bazu kulta na periferiji Melbournea, gdje je grupa djelovala u gotovo potpunoj tajnosti više od dvije decenije.

Izolovana od spoljnjeg svijeta, djeca su oblačena u istu garderobu, kosa im je ofarbana u identičnu platinasto plavu, i bili su tučeni, izgladnjivani i davan im je LSD. U isto vreme djeca su učena da im je Anne Hamilton-Byrne i majka i mesija.

Djeca su bila obučena u istu odjeću - undefined

Djeca su bila obučena u istu odjeću

Kada je kult najzad razotkriven, a djeca spašena, svijet je šokirala okrutnost koju su doživjeli od strane žene, za koju su vjerovali da je njihova biološka majka.

Nakon što je potvrđeno da je šefica sekte preminula, oni koji su vodili istragu rekli su kako su iza nje ostali "razbijeni životi, uništeni ljudi".

Šefica zloglasne sekte nikada nije pokazala kajanje zbog svojih zločina, a kada su je upitali zašto je stvorila kult u kojem su djeca bila podvrgnuta fizičkom i psihičkom zlostavljanju, odgovorila je: "Zato što volim djecu".

Život šefice kulta

Rođena kao Evelyn Grace Victoria Edwards 1921. godine, mlada Anneina majka je umrla u azilu nakon što je dijagnostikovana kao paranoična šizofreničarka. Budući da njen otac nije mogao zadržati posao, provela je većinu svog djetinjstva u sirotištima i van njih, a čim je mogla, napustila je dom i promijenila ime.

Nakon što je rodila jedno dijete i izgubila muža u saobraćajnoj nesreći, Hamilton-Byrne se okrenula jogi i povezala se s istočnom religijom.

Prelijepa i harizmatična, ubrzo je počela da osvaja obožavatelje i izgradila je reputaciju među srednjom klasom u Melbourneu, u vrijeme kada je interesovanje za misticizam Novog doba raslo.

Godine 1961. Hamilton i njen novi partner Bill susreli su se s fizičarom dr Raynorom Johnsonom koji je kasnije ispričao kako je bio očaran šarmom, pišući u svom dnevniku da je bila "nesumnjivo najmudrija i najdraža duša koju sam ikada sreo".

Dvojac je eksperimentisao sa LSD-om i Johnson je upoznao sa ljekarima, medicinskim sestrama i advokatima koji su počeli da prate šarmantnu učiteljicu joge.

Johnson je pomogao da se regrutuju ljudi u kult i na kraju je ponudio svoju imovinu na periferiji Melbournea, kao sjedište za vođenje grupnih sastanaka i razgovora.

Na nedjeljnim sastancima, Hamilton je dala poruku svojim sljedbenicima, koja je bila mješavina hinduizma, budizma i hrišćanstva. Opčinjeni njenim tvrdnjama da je bila na istom nivou kao i božanstva Isusa Hrista, Bude i Krišne, uskoro su bili potpuno pod njenom kontrolom.

Željela da napravi “glavnu rasu” koja bi spasila svijet

Kasnije, pod utjecajem LSD-a, Hamilton je tvrdila da ima viziju i misiju da usvoji djecu kako bi mogla stvoriti "glavnu rasu" koja bi spasila svijet od predstojeće apokalipse.

Početkom 1970-ih, grupa je počela da nabavlja mlade. Ukupno je 28 djece bilo dio porodice, a svima je rečeno da je Hamilton njihova biološka majka. Njihovi identiteti su promijenjeni i dobili su lažne izvode iz matične knjige rođenih.

Anne Hamilton-Byrne opisala je sebe kao mesiju - undefined

Anne Hamilton-Byrne opisala je sebe kao mesiju

Njihov život bio je sve, samo ne normalno djetinjstvo.

Djeca su redovno dobijala LSD i druge opasne supstance, kao i redovne doze valijuma kako bi ih držali pod kontrolom dok ne napune 14 godina.

Međutim, tajnovite aktivnosti kulta počele su da se otkrivaju 1987. godine, kada je Sara, koja je odrastala od rođenja u kompleksu, izbačena iz grupe zbog svađanja i ponašanja pobunjenika.

Ona je na kraju otišla u policiju, koja je upala u štab sekte, odvodeći mlade u zaštitni pritvor. Nesvjesni da su njihovi životi drugačiji od života druge djece, vrištali su i pokušavali da se bore protiv svojih spasilaca nakon što je policija upala u bazu.

Hamilton i njen muž Bill pobjegli su iz zemlje i bili su u bjekstvu šest godina. Uhapšeni su 1993. godine u New Yorku i izručeni Australiji.

Optuženi su za prevaru i krivokletstvo lažnim evidentiranjem rođenja troje nepovezane djece kao vlastite trojke.

Iznenađujuće je, međutim, da nisu odslužili zatvorsku kaznu. U 2009. godini, dvije žrtve kulta dobile su kompenzaciju od Hamilton, ali baš kada su to pokušale da urade i druge žrtve, dijagnostikovana joj je demencija.

Umrla je sredinom juna ove godine, a u to vrijeme još uvijek je imala imovinu vrijednu čak 5 miliona funti, kroz novac i nekretnine koju su joj dali članovi kulta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije