Tužan prizor: Orka već 16 dana ne napušta mrtvo mladunče

Radiosarajevo.ba
Tužan prizor: Orka već 16 dana ne napušta mrtvo mladunče
Ken Balcomb/Centre for Whale Research / Pretužan prizor

J35, orka za koju je čitav svijet saznao nakon što su svjetski mediji izvijestili da već danima ne napušta svoje mrtvo mladunče, nastavila je to i dalje raditi, već 16 dana.

Mladunče, koje je umrlo 30 minuta nakon poroda, a rođeno je 24. jula, još uvijek se nalazi na površini vode na obali Washingtona. Svaki put kada potone, ona zaroni i vrati ga na površinu.

Sve je još teže promatrati, kada se zna nekoliko stvari. Na površini, lako je suosjećati: Ova orka sigurno tuguje, vjerovatno jer odbija povjerovati da je mladunče mrtvo. Ovo je ponašanje koje se uočilo i kod brojnih drugih životinja.

Ipak, ima tu još nešto, dublje. Nije jasno zbog čega je mladunče mrtvo i naučnici namjeravaju da dođu do njega kako bi ga, kad ga majka napusti, ispitali. Kako se pretpostavlja - ova porodica orka - Južni kitovi ubice, čiji je "dom" pored obala Britanske Kolumbije i Washingtona - pate od pothranjenosti.

Ove se orke oslanjaju na prisustvo Chinook lososa, a, kako navodi Nacionalna administracija za okean i atmosferu (NOAA), obje vrste su ugrožene. Tužne prijetnje su nestanak staništa, komercijalni i rekreativni ribolov, i, naravno, klimatske promjene.

Kako se ovi problemi neće ubrzo riješiti, ovo znači da ova populacija orka nema baš blistavu budućnost. Dobra populacija, koja može opstati, imala bi 300 jediniki. Nažalost, danas ih je samo 75, mladi se ne rađaju - zapravo, nijedno mladunče se nije rodilo već tri godine.

Ipak, brojni stručnjaci strahuju da će se J35 "ugasiti". Deborah Giles, istraživačica na Univerzitetu u Washingtonu, na Centru za konzervacijsku biologiju i čelnica programa o orkama u divljini, kazala je: "Ona je 20-godišnja ženka koja se može pariti, trebamo je."

Također, još jedna mlada orka, J50 u jako je lošoj formi, a njen izgled ukazuje na to da ne jede dovoljno. Trenutno je pod nadzorom tima NOAA, no prognoza nije dobra.

Njihove priče su tužne, mikrokosmos globalne katastrofe koja ubrzava, no stručnjaci kažu da postoji nekoliko načina da se "zakoči". Ljudi koji žive u okolici trebali bi raditi na očuvanju staništa za losose, oćuvati vodu, smanjiti pesticide i gnojiva koji dolaze u dodir s ovom vodom, i po svaku cijenu skloniti brodove od ove grupe kitova.

Pozivaju i volontere da pomognu lokalnim grupama da se uklone invazivne vrste i očisti otpad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije