Californijsko tržište od 7 milijardi dolara: Mike Tyson pokreće posao s marihuanom

Radiosarajevo.ba
Californijsko tržište od 7 milijardi dolara: Mike Tyson pokreće posao s marihuanom
U Californiji je odmah po ulasku u novu, 2018 godinu, na snagu stupila legalizacija prodaje marihuane u rekreativne svrhe.

Ovo je prepoznato kao historijska promjena, pa su stotine ljudi čekale u redovima ispred licenciranih dućana kako bi kupili marihuanu.

Ovu poslovnu priliku iskoristio je i bivši svjetski bokserski prvak Mike Tyson koji je najavio otvaranje plantaže s marihuanom. 

"Iron Mike" će zajedno s partnerima zasaditi marihuanu na 40 hektara velikoj plantaži 60 kilometara jugozapadno od Nacionalnog parka Death Valley. Na Tyson Ranchu će se vršiti i istraživanja učinaka medicinske marihuane. 

Californija je šesta država koja dozvoljava rekreativnu prodaju i uživanje marihuane, a kao najnaseljenija država u SAD-u, na nju se gleda kao na potencijalno najveće tržište za korištenje marihuane.

No, trava još uvijek ostaje ilegalna u očima federalne vlasti te je i dalje ilegalno prenositi ju preko državnih granica, nositi je na putovanje avionom ili je slati poštom. Stariji od 21 godinu od ponedjeljka smiju posjedovati oko 28 gramamarihuane, a uzgojiti smiju do šest biljaka kod kuće.

Prognoze su da će californijska industrija marihuane dosegnuti 7 milijardi dolara u idućih nekoliko godina, više od cijelog legalnog tržišta marihuane u SAD-u 2016. godine, prema New Frontier Data.

Ostale američke države koje su legalizirale rekreativnu prodaju marihuane su Colorado, Washington, Oregon, Aljaska i Nevada, a od 1. jula listi se pridružuje i Massachusetts te nešto kasnije i Maine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije