Trumpova fraza "fake news" proglašena za riječ godine

Radiosarajevo.ba
Trumpova fraza "fake news" proglašena za riječ godine
Fraza "Fake news" koju često koristi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump stekla je određeni legitimitet nakon što ju je rječnik Collins proglasio za riječ godine.

Upotreba ovog termina u posljednih 12 mjeseci uvećala se za nevjerovatnih 365 posto u odnosu na prethodnu godinu i on je postao sveprisutan u javnosti. Ovu informaciju saopćili su leksikografi Collinsovog rječnika.

Trump je termin koristio često, a prošle sedmice je čak tvrdio i da ga je on izmislio. Nakon što je objavljena vijest o navodnoj umješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u, Trump je na Twitter profilu napisaa kako "lažne vijesti rade prekovremeno" i da su "lažne vijesti slabe".

Ipak iz Collinsa kažu kako se termin "fake news" počeo koristiti u prvoj deceniji 21. stoljeća na američkoj televiziji, kako bi se opisale lažne i senzacionalističke informacije koje se šire pod plaštom novinskog izvještavanja.

Upotreba ove riječi povećala se značajno od 2015. godine, a zbog svoje sveprisutnosti dobit će mjesto u narednom izdanju rječnika Collins.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije