Trudnica se požalila na svrab, a onda su joj prijatelji spasili život

Radiosarajevo.ba
Trudnica se požalila na svrab, a onda su joj prijatelji spasili život
Arhiv / Ilustracija

Nakon što se Christina DePino tokom trudnoće na Facebooku požalila da ju svrbi koža, prijatelji su je upozorili da možda pati od stanja poznatog kao kolestaza – hormonskog poremećaja koji zahvaća majčinu žučni mjehur i može imati utjecaj za razvoj ploda.

'Prvo me počelo malo svrbjeti po čitavom tijelu, a onda je svrab postao naročito izražen na dlanovima i stopalima. Nisam mogla spavati i imala sam krvave kraste koliko sam se češala', ispričala je Christina.

DePino je bila u 35. tjednu trudnoće sa svojim prvim djetetom kad je potražila pojam 'kolestaza u trudnoći'. Naučila je da ta bolest može izazvati smrt fetusa, zbog čega je odmah kontaktirala liječnika i naručila se za pregled.

Nakon što joj je doista dijagnosticirana kolestaza, ljekar joj je preporučio inducirani porod u 37. tjednu kako bi se smanjio rizik obolijevanja za dijete. DePino je tako s 37. tjedana i dva dana rodila zdravu djevojčicu.

DePino je odlučila čitavu priču objaviti na Facebooku kako bi upozorila buduće majke da ne zanemaruju svrab jer to može biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Doktorica Donnica Moore kaže kako kolestaza rijetko ostavlja posljedice po majku, no može biti vrlo opasna za nerođeno dijete. Upravo zbog velike opasnosti, liječnici će sugerirati inducirani porod u većini slučajeva ako je trudnoća prešla 36. tjedan.

Kolestaza inače pogađa jednu na svakih 100 žena u SAD-u. Riječ je o poremećaju rada žučnog mjehura pri čemu se žuč taloži u krvotoku. Tada se javlja i osip i iritacija kože koje valja shvatiti ozbiljno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije