Tragedija šokirala svijet: Kako je nastala jeziva slika pada dječaka iz aviona

J. M.
Tragedija šokirala svijet: Kako je nastala jeziva slika pada dječaka iz aviona

Zastrašujuća priča desila se prije skoro pola stoljeća, a u glavnoj ulozi bio je australski tinejdžer, tada 14-godišnji Keith Sapsford.

Od ranog djetinjstva se ovaj dječak čudno ponašao, bježao je od kuće, odlazio na izlete, boravio po nekoliko sedmica u šumi ili na stanici, u potrazi za avanturama.

Roditelji su bili svjesni neobične strasti Keitha Sapsforda, stoga su mu organizirali putovanja svijetom u nadi da će dječak dobiti dio emocija neophodnih da prestane bježati od kuće. Ali, ni to nije smirilo tinejdžera.

Naprotiv, 24. februara 1970. godine, Keith se odlučio za, pokazat će se kobnu avanturu, let iz Sydneya u Tokio na neobičan način. Otišao je do aerodroma, popeo se u hangar gdje je bio DC-8 kompanije Japan Airlinesa i sakrio se u nišu koja služi da drži točak tokom leta.

DC8_japan.jpg - undefined

Twitter

Tokom pripreme za let dječak je ostao neopažen unutar šasije aviona. Kada je DC-8 poletio prostor za točkove se nageo pod specifičnim uglom, a Keith Sapsford je pao s visine od 60 metara i tragično izgubio život.

Tu nije kraj priči. John Gilpin, poznati fotograf iz Sydneya, slikao je avion testirajući novu foto-opremu, a nije bio ni svjestan da mu je u objektiv ušao pad Keitha Sapsforda.

Sedam dana kasnije Gilpin je razvio film i primijetio sliku koja će postati poznata širom svijeta - jezivi snimak fatalnog pada dječaka iz aviona.

Kada je priča izašla u javnost eksperti su ocijenili da Keith Sapsford ne bi živ stigao u Tokio čak i da nije ispao iz aviona. Naime, dječak bi tokom leta preminuo zbog niske temperature ili nedostatka kiseonika u prostoru za točkove.

djecak_pad_australija_01.jpg - undefined

Twitter

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije