Toranj koji čisti smog obilazi svijet

Radiosarajevo.ba
Toranj koji čisti smog obilazi svijet
Foto: Roosegaarde / Smog Free Tower

Nizozemska kompanija Studio Roosegaarde predvođena osnivačem Daanom Roosegaardom pokrenula je niz urbanih inovacija među kojima se našao i toranj „Smog Free Tower“, prvi vakuumski čistač smoga.

Ovaj višestruko nagrađivani čistač smoga do sada je bio u Južnoj Koreji, Kini, naravno Nizozemskoj, Meksiku i Poljskoj gdje je, primjenom ionizacijske tehnologije, rješavao probleme gradskog smoga.

„Mi smo u misiji za čišći zrak“, izjavio je osnivač kompanije Daan Roosegaarde.

Koliko je toranj učinkovit pokazuje podatak da je, nakon instaliranja u Pekingu, očistio 30 miliona kubnih metara zraka za 41 dan, što je deset puta veći volumen od Nacionalnog stadiona u Pekingu čiji je kapacitet 80.000 gledatelja.

Za nadati se da će na svom putu oko svijeta stići i u Bosnu i Hercegovinu.

Inače, visina ovog inovativnog tornja je 7 metara, a debljina mu iznosi 3,5 metra. Korištenjem ionizacijske tehnologije, toranj privlači i upija štetne čestice smoga, a nazad vraća pročišćeni zrak. Prikupljene ugljične čestice koje zaostaju nakon pročišćavanja zraka se komprimiraju i koriste za izradu nakita.

Naučnici s Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu proučavali su učinkovitost Roosegaardovog tornja i otkrili su da može uhvatiti do 70 posto PM10 čestica (lebdeće čestice promjera manjeg od 10 mikrometara) i do 50 posto PM2.5 čestica (lebdeće čestice promjera manjeg od 2, 5 mikrometara).

Ispitivanjima je utvrđeno da svojim radom toranj troši manje električne energije od običnog bojlera za vodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije