Toplo more i kule od pijeska: Idealne plaže Hrvatske za odmor s djecom

Radiosarajevo.ba
Toplo more i kule od pijeska: Idealne plaže Hrvatske za odmor s djecom
Foto: Instagram / Mljet

Kada planiraš odlazak na more s djecom, ono što ti se vrti po pameti su mirnije mjesto, plaže s pijeskom ili sitnim šljunkom te one koje su pogodne za dječiju igru i zabavu i puno hlada. 

Sastavili smo popis devet plaža na Jadranu koje su idealne za odmor i igru s mališanima. Parking, "debela" hladovina, mnogo aktivnosti i lagan pristup moru uglavnom su karakteristike koje porodice s djecom traže od plaža na koje odlaze.

Uz prirodna bogatstva hrvatske obale nije bilo lako ograničiti se na nekoliko, ali donosimo devet prijedloga kako bi vam ovo ljetovanje ostalo u pamćenju, piše miss7mama.

Plaža na Srimi

Šljunčana Plaža na Srimi, na kojoj se vijori Plava zastava, na korak je od kafića, restorana i igrališta za djecu, a zbog svoje je organiziranosti, uređenosti, sigurnosti i bogate ponude te lake dostupnosti idealna porodična plaža. Ima i tuševe. Svi su sadržaji posebno prilagođeni za potrebe invalidnih osoba.

Grandovac, Vis

Lijepa šljunčana plaža u istoimenoj uvali nalazi se pred istočnim ulazom u višku luku. Bogata hladom tamarisa i borova idealna je za porodice i s najmanjom djecom. U neposrednoj blizini je mali bar kao i plato za sunčanje.

Veli žal, Mali Lošinj

Još jedna od niza prekrasnih jadranskih plaža sa sitnim šljunkom, plićakom i čistim morem, idealnom za djecu. Plaža se nalazi oko kilometar od centra Malog Lošinja i na njoj ponosno vijori i Plava zastava. Dio plaže popločen je kamenim plohama, a hladovinu možeš pronaći u sjeni borova koji je okružuju. Plaža ima sve što je poželjno za porodicu s djecom: tuševe, kabine za presvlačenje, WC, spasilačku službu te razne zabavne sadržaje.

Saplunara, Mljet

Blaca je ribarsko mjesto na otoku Mljetu, bujne vegetacije s lukom za pristup brodovima. Idealna je turistička destinacija ako želiš mir i osamu, a možeš voziti kajak i kanu te jedriti i surfati. Pješčana plaža Saplunara jednako je savršena i za mlade i za stare.

Podvrške, Murter

Pješčana, šljunčana i stjenovita plaža se nalazi u blizini mjesta Murter. Tik do plaže je murterska riva pogodna za skokove u vodu, beach-bar za jelo i piće, a ima i borovu šumu, koja daje hlad zbog čega je pogodna za djecu.

Zavala, Hvar

Malo ribarsko mjesto smješteno na južnoj strani otoka, 7 km od Jelse, nudi brojne šljunčane plaže kristalno čistog mora i skrovitih uvala za mir i potpuni odmor. U Zavali postoji mala samoposluga i nekoliko restorana.

Slano, Dubrovnik

Slano je malo mjesto uvučeno u 2 kilometra dugačak zaljev, udaljen svega 35 kilometara od Dubrovnika. Bogato je šljunčanim, pješčanim i kamenim plažama i uvalama, a idealno ako želite odmor provesti u miru i tišini. Dok ljubitelji sporta mogu uživati u odbojci na pijesku, tenisu, i nogometu te jedrenju i ribarenju.

Zlatni rat, Bol, otok Brač

Zlatni rat je jedna je od najljepših šljunčanih plaža u Hrvatskoj, simbol Bola i Hrvatske kao turističke destinacije u svijetu i omiljeno mjesto surfera. Zanimljivo je da plaža stalno lagano mijenja svoj oblik pod utjecajem vjetrova, valova i morskih strujanja. Uz prekrasan ugođaj kupanja na bijelim kamenčićima, Zlatni rat bi mogao raspametiti tvoje klince cijelim nizom rekreativnih sadržaja.

Kraljičina plaža, Nin

Najduža i najpoznatija ninska plaža duga je 3 kilometra, a naziv Kraljičina plaža prema legendi duguje supruzi prvog hrvatskog kralja Tomislava koja je s kraljevskom porodicom redovno posjećivala ovu plažu. Pješčana plaža s izrazito dugačkim plićakom i toplim morem ima idealne uvjete i za najmlađu djecu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije