Top deset gradova za posjetiti u 2017.: Bordeaux prvi, Ohrid peti

Anadolija
Top deset gradova za posjetiti u 2017.: Bordeaux prvi, Ohrid peti
Pixabay / Ohrid
Prema izboru kompanije Lonely Planet, prva od top deset destinacija za 2017. godini u kategoriji gradova je Bordeaux, u Francuskoj, a među top pet nalazi se i Ohrid, u Makedoniji.

Kompanija čije je sjedište u Australiji napravila je listu top deset zemalja, gradova, regija i mjesta. 

Tako je u kategoriji gradova prvo mjesto pripalo Francuzima i "uspavanoj ljepotici" Bordeauxu koji je od Pariza udaljen dva sata vožnje, što je kako autori stranice smatraju, "savršeno".

Na drugom mjestu nalazi se Cape Town u Africi, čiju su gastronomiju autori ocijenili "impresivnom". 

 "Grad anđela" u SAD-u, Los Angeles zauzeo je treće mjesto. Ovaj grad je mnogo više od grada na obali i u kojem je moguće vidjeti slavne ličnosti. Za sve ljubitelje filma, ukusnih jela, ali i kupovine, Los Angeles je zasigurno pravi izbor.

Četvrto mjesto odnijeli su Meksikanci s gradom Merida, koji je za 2017. pripremio niz događaja, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da je jedan od najsigurnijih gradova u toj zemlji.

Ipak, Balkan može biti zadovoljan jer se na petom mjestu top destinacija nalazi Ohrid, u Makedoniji. Poznat po prirodnim ljepotama, među kojima treba izdvojiti Ohridsko jezero.

Na šestom mjestu nalazi se Pistoia, u Italiji, koju često nazivaju i "malom Firencom".

Seoul, u Južnoj Koreji predstavnik je Azije i nalazi se na sedmom mjestu. Užurbani grad i centar trgovine i tehnologije zasigurno će moći ponuditi mnogo onima koji vole užurbani način života.

Kultura, historija i kuhinja Lisabonu, glavnom gradu Portugala donijele su osmo mjesto. Njegovi muzeji s bogatim kolekcijama oduševit će zaljubljenike u historiju.

Deveto mjesto pripalo je Moskvi, u Rusiji, koja će moći mnogo ponuditi ljubiteljima sporta, jer upravo u tom gradu 2018. godine održava se Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Na posljednjem, ali ništa manje značajnom mjestu nalazi se Portland, u saveznoj američkoj državi Oregon. Iz Portlanda će 21. augusta 2017. godine biti moguće vidjeti solarnu elipsu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije