Tito, Hitler, Freud i Staljin: Iste godine živjeli u istom gradu

Radiosarajevo.ba
Tito, Hitler, Freud i Staljin: Iste godine živjeli u istom gradu
Foto: Wordpress / Josip Broz Tito s psom

Ljudska je historija neizmjerno važna, a kad je učimo najčešće se fokusiramo na konkretnu stvar, ličnost ili događaj u nekom vremeni.

Ali, velik je broj događaja međusobno isprepleten, ako ne uzročno-posljedičnim vezama, onda barem vremenom radnje. Ovo su upravo neki od njih, činjenice zbog kojih je lako posumnjati u percepciju prolaska vremena i poticaji da stvari pogledamo iz drugog ugla, piše Express.hr.

Adolf Hitler, Leon Trocki, Josif Staljin, Josip Broz Tito i Sigmund Freud - pet poznatih imena 20. stoljeća. Osvrnuvši se na njihovo mjesto u historiji, svaki od njih lako možemo povezati s posebnim svjetskim događajem ili razdobljem. Životi ovih pet velikana sijeku se u Beču, koji je u to vrijeme bio glavni grad Austrougarskog carstva, 1913. godine.

Josip Broz Tito s psom - undefined

Foto: Wordpress: Josip Broz Tito s psom

Freudove su teorije bile dobro uspostavljene; Hitler je i dalje bio pametan nakon svog drugog odbijanja da se pridruži Bečkoj akademiji likovnih umjetnosti; Trocki i Staljin bili su u bijegu; a Tito je bio u gradu zbog novca, radeći u fabrici automobila Daimler.

Je li iko od njih imao pojma što će im ime značiti do kraja stoljeća? Dovoljno je čudno pomisliti da su oni i na trenutak hodali ulicama istog grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije