Priroda / Tajne životinjskog svijeta: Naučnici otkrili jesu li psi pametniji od mačaka

09. 12. 2017. u 22:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Jeste li se ikad zapitali koliko je koja životinja inteligentna i kako se njihova inteligencija mjeri?

Istraživači na Univerzitetu Vanderbilt odlučili su saznati. Naime, odabrali su dio sisavaca - mesoždere. Ova grupa ima 250 vrsta, od kojih svi imaju oštre zube i kandže, što im dopušta loviti druge životinje, prenosi Fortune.

Naučnici su odabrali tu skupinu jer sadrže i mesoždere i sveždere, a uključuje i širok raspon domaćih i divljih vrsta. Uspijevaju nadmudriti svoj plijen, za što se smatra da je posebno kognitivno zahtjevno.

Zbog toga se pretpostavlja da su razvili sofisticiranije mozgove od mesoždera - čija se hrana ne kreće i ne bori protiv njih. Međutim, ovo istraživanje otkrilo je nešto drugo.

Broj neurona u mozgu povezan je s većom inteligencijom. Tako je ovdje, međunarodni tim istraživača izmjerio količinu sive tvari u mozgu u jednoj ili dvjema uzorcima iz svake od osam glavnih vrsta mesoždera: psa, mačke, tvora, mungosa, rakuna, hijene, lava i smeđeg medvjeda.

Drugi pronalazak koji je pobio uobičajeno vjerovanje jest da veliki mesožderi zapravo imaju niži omjer neurona i mozga. Zlatni retriver imao je mnogo više kognitivnih kapaciteta nego hijena, lav ili smeđi medvjed. Jedan od najočiglednijih primjera je medvjed. Iako je mozak 10 puta veći od mačaka, smeđi medvjed ima otprilike isti broj neurona.

Govoreći o mačkama, kako se mjere mačke i psi? Prethodna istraživanja stavljala su mačke na prvo mjesto s oko 300 miliona neurona, a pse na drugo s otprilike 160 miliona.

U ovoj najnovijoj studiji, ipak, psi su bili na vrhu, s 530 miliona kortikalnih neurona u usporedbi s mačkinih 250 miliona. Ljudi imaju oko 16 milijardi takvih neurona. Psi su puno ispred ostalih mesoždera u moždanoj moći.

NEMA KOMENTARA