Tajne podzemlja: Tuneli koji su u Drugom svjetskom ratu bili tvornica sjena

Radiosarajevo.ba
Tajne podzemlja: Tuneli koji su u Drugom svjetskom ratu bili tvornica sjena
Foto: Profimedia / Britanski tuneli Drakelow

Ispod parka Kingsford Country, u blizini Birminghama, pod zemljom se nalazi nekadašnji vojni kompleks koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata bio dobro čuvana tajna.

Britanski tuneli Drakelow iskopani su 1941. godine, a prvobitno su služili kao tvornica sjena za proizvodnju avionskih motora i dijelova, prenosi Punkufer.hr.

Britanski tuneli Drakelow - undefined

Britanski tuneli Drakelow

Tvornice sjena pojavile su se u Britaniji u kasnim 1930-tim kako bi se znanje i mašine jedne industrije, primjerice automobilske, iskoristili za drugu (avio). Stručnjaci su pratili rad jedni drugih poput sjena, zbog čega je i došlo do intrigantnog naziva.

Radovi u podzemlju tunela Drakelow odvijali su se na prostoru od tri i po kilometara, i tokom rata i za većeg dijela 1950-tih godina - najprije za avione, a zatim za tenkovske motore. Do 1961. druga je vrsta sjene pala na Drakelow.

Na vrhuncu hladnog rata Britanska vlada zauzela je polovinu tunela i pretvorila ih u strogo povjerljivo sjedište "vlade u sjeni", jedno od trinaest takvih mjesta u Velikoj Britaniji koji čine mrežu podzemnih bunkera kao što je Drakelow.

Britanski tuneli Drakelow - undefined

Britanski tuneli Drakelow

Tuneli su bili tajna do 1993. godine, kad su kilometri tunela i zastarjele opreme prodani u privatne ruke, a od tada fondacija za očuvanje radi na obnovi kompleksa kako bi mu se vratila stara slava, u nadi da će jednom otvoriti Muzej hladnog rata. Do tada posjetioci mogu razgledati tunele u okviru turističke ture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije