Tajanstveni signali stižu iz svemira: Imamo li kontakt?

Radiosarajevo.ba
Tajanstveni signali stižu iz svemira: Imamo li kontakt?
Pixabay / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)
Iz zviježđa Kočijaša, s lokacije udaljene oko tri milijarde svjetlosnih godina, stiglo je još šest novih misterioznih signala, javljaju naučnici.

Neki tumače da bi kratki izboji radiovalova mogli biti prirodna astrofizička pojava, no drugi smatraju da ne treba isključiti mogućnost da su njihovi tvorci tehnološki napredni vanzemaljci.

Niz od šest novih signala, od kojih svaki traje po nekoliko milisekundi, otkrili su astronomi sa Univerziteta McGill u Montrealu uz pomoć teleskopa Green Bank u Zapadnoj Virginiji i Opservatorija Arecibo u Portoriku.

U studiji nedavno objavljenoj u časopisu Astrophysical Journal, tim pod vodstvom Paula Scholza piše: „Otkrili smo šest dodatnih izboja radio-signala iz ovog izvora: pet uz pomoć teleskopa Green Bank na 2 Ghz i jedan na 1,4 Ghz iz Opservatorije Arecibo, što je ukupno 17 izboja iz istog izvora“, piše Index.hr.

Mada nije precizno identificiran, izvor, u kojem su signali prvi put zabilježeni 2012. godine, nazvan je FRB 121102, gdje FRB dolazi od fast radio burst (brz radio izboj). To je za sada jedini poznati izvor FRB-ova koji se ponavljaju neperiodično ponavljaju.

„Svi raniji FRB-ovi bili su jednokratni događaji pa su se tumačili kataklizmičkim događajima u kojima se izvori uništavaju, kao što je urušavanje neutronske zvijezde u crnu rupu. Naše otkriće ponovljenih izboja iz FRB 121102 pokazuje da izvor nije mogao biti uništen te da mora dolaziti iz pojave koja se može ponavljati, kao što je rotirajuća neutronska zvijezda“.

Od kada su prvi put zabilježeni, FRB-ovi i drugi prolazni, naizgled nasumični signali predstavljaju predmet špekulacija. Dio naučne zajednice smatra kako ne treba isključiti mogućnost da bi mogli biti tvorevine izvanzemaljaca, koliko god ta vjerovatnost bila mala.

 „Astronomi već dugo špekuliraju da bi matematički pametne poruke – prijenosi kodirani brojem pi, ili bljeskovi koji se temelje na primarnim brojevima - kakve su slali izvanzemaljci u filmu Contact – mogli biti znak postojanja vanzemaljaca. Možda nam vanzemaljske civilizacije signaliziraju osnovnim operacijama množenja“, piše astrofizičarka Sarah Scoles.

No astrofizičarka priznaje da je vjerojatnost za tako nešto ipak mala. Naime, kako je primijetila Maura McLaughlin s West Virginia University, izboji radio valova nisu baš najlakši način međuzvjezdane komunikacije.

Kada bismo i pretpostavili mogućnost da su neki signali s matematičkim pravilnostima djelo inteligentnih stvorenja, bilo bi primjereno postaviti pitanje: „Trebamo li im uzvratiti sličnim signalima?“ Naime, slavni britanski fizičar Stephen Hawking prošle je godine upozorio kako ne trebamo računati da su namjere vanzemaljaca nužno prijateljske te da kontakt s njima ne mora nužno završiti sretnim ishodom, kao što otkriće Amerike nije završilo sretno po Indijance.

„Mi smo danas ljubazniji i nježniji no što smo bili ikada u prošlosti“, poručila je navevši dokaze iz knjige „The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined“, u kojoj autor Steven Pinker analizira psihološka opravdanja za nasilje kroz povijest i predstavlja šest trendova pada nasilja od prve poljoprivredne revolucije prije desetak hiljada godina do danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije