Tajanstveni narod živi skriven od ostatka svijeta: Ostrvo koje niko ne smije posjetiti

Lana Ramljak
Tajanstveni narod živi skriven od ostatka svijeta: Ostrvo koje niko ne smije posjetiti
Stanovnici otoka Sjeverni Sentinel u Indijskom okeanu

Stanovnici otoka Sjeverni Sentinel u Indijskom okeanu izolirani su od ostatka svijeta dulje nego što iko pameti.

Svako ko pokuša prići ovom otoku dočekan je „kišom“ strijela, a čini se da Sentinelci i danas žive kao u Kamenom dobu. Odbranili su svoju kulturu stoljećima, no nema sumnje da će 'nestati' onog trena kada se sretnu s modernim čovjekom.

U 19. stoljeću, nekoliko brodova nasukalo se na stijene ovog otoka. Posada je pokušala doći do plaža, ali Sentinelci im nisu dozvolili. Godine 1897, grupa policajaca stigla je na otok u potrazi za bjeguncem. Našli su ga zaklanog u šumi, a njegovo tijelo je bilo puno strijela. Pobjegli su...

Sjeverni Sentinel veličine je 72 kvadratna kilometra i pretpostavlja se da na njemu živi oko 400 ljudi.

U avgustu 1981, brod Primrose pristao je uz obalu, a ponovo su ih dočekali agresivni domoroci, bacajući koplja i strijele. Srećom, niko nije povrijeđen.

Naučnici su pokušali u nekoliko navrata uspostaviti kontakt sa Sentinelcima. Donijeli su poklone, osmijehe i naklonili se stanovnicima otoka. Ovi nisu bili zainteresirani za njihove darove i otjerali su ih.

Prije 25 godina, jedan naučnik iz Indije prišao im je najbliže i to zbog crvenih plastičnih kanti koje su se svidjele Sentinelcima. Godinama su skupljali kante koje im je ovaj ostavljao na plaži, ali nikad, niti jednom, nisu željeli komunicirati s naučnikom.

Prema onom što su čuli, antropolozi pretpostavljaju daSentinelci govore jezikom koji ne podsjeća ni na jedan drugi, te stoga smatraju da Sentinelci žive u izolaciji hiljadama godinama.

Zvanično, otok pripada Indiji, ali tamošnja Vlada je rekla da ne želi ni na koji način miješati se u život na ovom otoku. Vlada Indije brani turistima da se približe Sentinelu: prvo, zbog rizika (prije deset godina, otočani su ubili dvojicu ribara koji su zbog lošeg vremena pristali uz Sentinel), a, drugo, zbog bolesti koje mogu donijeti, jer Sentinelci nemaju imunitet za bolesti našeg svijeta. Primjerice, obična gripa mogla bi ih uništiti.

Iako Sentinelci nemaju nikakvog interesa spram ostatka svijeta, ne prestaju nas fascinirati. Kako je živjeti u njihovom mikro kosmosu i šta misle o ostatku svijeta koji ih okružuje?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije