Svijet bi mogao ostati bez čokolade - i to brže nego što mislimo

Radiosarajevo.ba
Svijet bi mogao ostati bez čokolade - i to brže nego što mislimo
Pixabay / Ilustracija
Stručnjaci strahuju da bi svijet mogao ostati bez čokolade u narednih 40 godina, jer kakaovac ima sve više problema s klimatskim promjenama i bori se za opstanak.

Kakaovac veoma zavisi od klimatskih uvjeta, a uspijeva samo u područjima 20 stepeni južno i sjeverno od Ekvatora. Odgovara mu tropska klima s dosta vlage i bez direktnog izlaganja suncu.

Međutim, očekivani porast temperature u budućnosti, uslijed globalnog zagrijavanja, mogao bi u narednih 30 godina uništiti uvjete potrebne za uzgoj kakaovca, a s time i industriju čokolade, saopćila je američka Uprava za okeane i atmosferu.

Ilustracija - undefined

Ukoliko se takav scenario obistini, uzgajivači će morati početi tražiti nova područja za uzgoj kakaovca, najvjerovatnije na većim nadmorskim visinama.

Dag Hokins, iz britanske konsultantske kuće Hardman Agribusiness, navodi da je dodatni problem to što najveći dio kakaovca proizvode siromašne porodice, koje ne mogu priuštiti đubrivo i pesticide i za koje nije sigurno kako bi se snašle da moraju početi seliti proizvodnju, prenosi RTS.

"Više od 90 posto svjetske proizvodnje dolazi od malih gazdinstava i farmi sa slabom primjenom tehnoloških mjera. Svi indikatori pokazuju da bi u narednom periodu mogli imati deficit od 100.000 tona čokolade godišnje“, ističe Hokins.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije