Švicarci otkupili pa uništili satove u vrijednosti od 500 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Švicarci otkupili pa uništili satove u vrijednosti od 500 miliona eura
Švicarski proizvođač luksuznih satova Richemont je u protekle dvije godine od trgovaca otkupio i zatim uništio svoje neprodane satove u vrijednosti od skoro 500 miliona eura.

Grupa sa sjedištem u Ženevi, u čijem su sastavu i poznati elitni brendovi poput Cartiera i Montblanca, na ovaj se potez odlučila kako bi spriječila rušenje cijena kojeg su se pribojavali, objavio je The Guardian.

Tu su strategiju uveli 2016. godine, na zahtjev tadašnjeg izvršnog direktora Richarda Lepeua, kada su se velike količine njihovih neprodanih ručnih satova počele gomilati na azijskom tržištu.

Naime, tada je u Kini otkriven korupcijski skandal u okviru kojega su luksuzni predmeti, poput satova kao raskošni darovi poklanjani visokim dužnosnicima u zamjenu za različite usluge i povlastice.

Nakon što je skandal razotkriven, u Richemontu su se pobojali da će gomila njihovih preostalih ručnih satova završiti na rasprodajama ili sivom tržištu neautoriziranih preprodavača, što bi moglo oštetiti percepciju o brendu i drastično sniziti cijene njihovih artikala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije