Svemirska letjelica teška 9 tona može pasti svaki čas, čak i na Balkan

Radiosarajevo.ba
Svemirska letjelica teška 9 tona može pasti svaki čas, čak i na Balkan

Kineska svemirska stanica Tiangong-1, koja nekontrolirano pada iz Zemljine orbite, u sljedećih nekoliko dana raspast će se u atmosferi i pretvoriti u gomilu svemirskog smeća, sa dijelovima koji potencijalno mogu pasti na kopno ili u naseljena područja.

Najnovije prognoze o konačnoj sudbini svemirske stanice objavila je ovih dana neprofitna organizacija Aerospace.

Ona predviđa da će stanica ući u atmosferu oko 1. aprila, s odstupanjem od tri dana, što znači da bi najranije mogla pasti u četvrtak, 29. marta.

Ogromna toplota i pritisak koji će nastati tokom ulaska u atmosferu, razorit će letjelicu tešku 9 tona, ali je moguće da će neki dijelovi letjelice "preživjeti" prolazak, i pasti na Zemlju.

Inžinjer Bill Ejlor objasnio je za Business Insider da je to moguće, jer je stanica dizajnirana tako da ima zaštitne slojeve, poput luka.

Tako su istražitelji uspjeli doći i do ispravnog računara nakon nesreće šatla Kolumbija 2003. godine.

Zašto je teško pogoditi gdje će stanica pasti?

Tiangong-1 poljetela je u svemir 2011. godine. U pitanju je laboratorija duga 10 metara, koja je uspješno obavila misije, a u kineskim planovima za ispitivanje razvoja modularnih stanica i sopstvene stanice već ju je naslijedila stanica Tijangong-2.

Ali Kina je 2016. godine izgubila kontrolu nad letjelicom koja je počela gubiti visinu.

Brzina, smjer, visina letjelice, ali i solarna aktivnost predstavljaju faktore na osnovu kojih se vrši prognoziranje, pa će još detaljniji podaci biti dostupni u narednim danima.

Predviđanje pada letjelice uključuje i mnoge nesigurnosti, poput razlike u gustini vazduha u gornjim slojevima atmosfere (na šta utječe solarna aktivnost), nepoznanice u vezi sa orijentacijom letjelice i tačne mase i sastav, ali i nepoznati podaci o tačnoj lokaciji i brzini.

Dijelovi stanice, koji bi mogli "preživjeti", mogu pasti u zone široke nekoliko stotina kilometara, koje se nalaze na ivicama područja iznad kojeg je letjela stanica. One su na slici označenje žutom bojom:

kineska_letjelica_twitter.jpg - undefined

Twitter

U najgorem scenariju, a to je opcija da dio stanice pogodi nekoga u žutoj zoni, izgledi su milion puta manji od šanse za dobitak na lotu. Naime, u historiji svemirskih letova niko nije povrijeđen tokom udara nekog svemirskog smeća koje je palo iz orbite.

Postoje najveće šanse da Tiangong-1 padne iznad okeana, koji pokriva 71 posto površine naše planete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije