Švedska blogerica opisala rasizam koji je doživjela u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Švedska blogerica opisala rasizam koji je doživjela u Hrvatskoj
Youtube/Screenshot / Tina Sharon
Blogerica Tina Sharon iz Švedske je prije dvije godine ljetovala u Hrvatskoj i doživjela je nekoliko neugodnih, rasističkih incidenata o kojima je progovorila u svom blogu.

Tina je Hrvatsku posjetila s prijateljicom koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine koja razumije hrvatski i koja je u nekoliko navrata shvatila kakve komentare Tina dobiva. Prvi incident je bio kada su posjetile beauty salon koji ima i solarij. Muškarci okupljeni na ulazu dobacili su tamnoputoj Tini na hrvatskom da bi trebala posjetiti solarij, prenosi 24sata.hr

Sljedeći incident je bio na plaži, gdje su naišle na skupinu domaćih muškaraca od kojih je jedan komentirao da se Tina "već dobro ispržila na suncu".

"Bilo mi je neugodno. Plaža je mjesto gdje si praktčno u donjem vešu, potpuno si izložen, a ja sam bila jedina tamnoputa osoba u gomili. Cijeli dan nisam bila raspoložena zbog toga", kaže Tina.

Blogerica je opisala i trenutak kad ju je jedan muškarac pitao da se fotka s njim samo zato što ima tamnu boju kože.

"Izdvojio me samo zbog boje moje kože, to je rasistički, ali pristala sam na fotografiju", kaže blogerica koja je tokom odmora odlučila ne nervirati se zbog takvih komentara i ne dopustiti da joj takvi pokvare odmor.

"Nikad nisam doživjela takve stvari, ne mogu se sjetiti da mi je neko ikad govorio takve stvari zbog boje kože. Srećom imam samopouzdanja i volim sebe pa me to nije diralo", zaključila je Tina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije