Sve više zemalja ukida pomicanje sata

Radiosarajevo.ba
Sve više zemalja ukida pomicanje sata
Sve više zemalja napušta sezonsko računanje vremena, a posljednja je takvu odluku donijela Turska.

I Turska je usvojila zakon prema kojem pomicanje sata u skladu s godišnjim dobom odlazi u historiju, prenosi 24.sata

Vrijeme će se nadalje neprestano računati po ljetnom modelu i kazaljke sata više se neće vraćati unazad u skladu sa zimskim računanjem vremena.

Ta odluka turske vlade dolazi tačno stotinu godina nakon što je pomicanje kazaljke na satu u skladu s godišnjim dobom prvi put zaživjelo u svijetu.

Naime, prvi je put kazaljka pomaknuta sat vremena unaprijed u proljeće 1916., i to na području tadašnje Austro-Ugarske, što znači da je i upravo na prostoru Hrvatske provedena prva korekcija vremena prema godišnjem dobu.

Tim pomicanjem sata unaprijed tijekom proljeća i njegovim vraćanjem na "redovno vrijeme" tokom zime usklađuje se period dnevnog svjetla s uobičajenim dnevnim rasporedom čovjeka.

Pojednostavljeno, koristi se sat vremena dnevnog svjetla tokom ljeta koje bi, da se sat ne pomiče unaprijed, većina ljudi jednostavno prespavala.

Na taj način dobiva se više dnevnog svjetla za uobičajene dnevne aktivnosti. Upravo to je i bio povod austrougarskim vlastima za provođenje tog eksperimenta 1916. jer se očekivalo da će biti ušteđena znatna količina energije potrebne za rasvjetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije