Sve spremno za najduži let na svijetu: Pilote očekuje 19 sati avanture

Radiosarajevo.ba
Sve spremno za najduži let na svijetu: Pilote očekuje 19 sati avanture
Foto: Star Alliance / Singapore Airlines će do New Yorka letjeti tri puta sedmično

Putnici se polako pripremaju za najduži let – maratonskih 19 sati u zraku između Singapura i New Yorka.

Dvojica pilota, 13 članova posade, jelovnik zdrave hrane i videoteka sa stotinama sati filmova pratit će putnike na 16.700 kilometara dugom putu do Velike Jabuke.  Polijetanje je u četvrtak u 17.35 po srednjoevropskom vremenu.

Singapore Airlines će za let koristiti Airbus A350-900ULR, konfiguriran tako da može primiti 161 putnika – 94 u premium ekonomskoj klasi i 67 u biznis klasi. Klasične ekonomske klase nema, prenosi Index.

Piloti će se izmjenjivati tako da svaki ima najmanje osam sati odmora tokom leta. Onima koji neće ponijeti knjigu ili dvije, na raspolaganju će biti 1.200 sati audiovizualnog materijala za zabavu.

Putnička kabina viša je nego u uobičajenim avionima, prozori su veći, a osvjetljenje je dizajnirano tako da smanji jet lag i druge nevolje koje bi mogle proizaći iz tako dugog leta.

Istraživanja su pokazala da su hidracija i izbjegavanje namirnica koje napuhuju i izazivaju plinove važni pri dugim putovanjima, kao i izbjegavanje previše alkohola.

Najveća briga je duboka venska tromboza, posljedica dugog sjedenja, pa će posada paziti i na to.

Let bi u normalnim vremenskim uvjetima trebao trajati 18 sati i 45 minuta, ali piloti će imati i nešto rezerve jer avion može biti u zraku 20 sati.

Letom od Singapura do New Yorka bit će nadmašen dosad najduži let od Aucklanda do Dohe, kompanije Qatar Airways, koji traje 17 sati i 40 minuta.

Jednosmjerna karta od Singapura do zračne luke Newark košta 3.585 singapurskih dolara (4.500 KM) za premium ekonomsku klasu i 7.685 dolara za biznis klasu (blizu 10.000 KM). Singapore Airlines letjet će na ovoj liniji triput sedmično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije