Sve smo pogrešno radili: Evo šta smo mislili da pomaže, a zapravo je loše

Radiosarajevo.ba
Sve smo pogrešno radili: Evo šta smo mislili da pomaže, a zapravo je loše
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Postoje stvari koje svakodnevno radimo jer su nas naučili da tako treba. Međutim, neke od njih su loše po zdravlje.

Iznenadit ćete se za koje su ljekari rekli da ih nikako ne bi trebali činiti. 

Ne pušite djetetu u hranu da se brže ohladi

Ovaj potez je isto kao da s nekim dijelite hranu, piće ili četkicu za zube. Na taj način ćete prenijeti bakterijed. Radije sačekajte s hranjenjem dok se jelo ne ohladi.

Ne zabacujte glavu dok vam krvari iz nosa

Ukoliko to radite, rizikujete da se zagrcnete svojom krvlju koja će se tada cijediti pravo u grlo. Umjesto toga stisnite prstima otvor nozdrva i sjedite uspravno.

Ne dižite čovjeka koji se onesvjestio

Ljudi se najčešće onesvijeste zbog niskog pritiska. Ako tada pokušavate da ih podignete, krv će teže doći do mozga. U ovom slučaju trebate znati da glava treba biti niža od grudi, Najbolje jue da čovjek leži i neka tako nekoliko minuta.

Ne isisavajte zmijski otrov

Malo je zmijskih ugriza koji su fatalni, a od isisavanja otrova ustima nema nikakve koristi. Najbolje je da osoba koju je ujela zmija legne, ali tako da je mjesto ugriza na nižem položaju od srca. Bitno je da miruje da se otrov što sporije širi tijelom. Pozovite hitnu pomoć, piše Glossy.rs.

Ne perite zube odmah nakon jela

Pranje zuba poslije jela oštećuje zaštitni sloj zuba. Bolje operite zube ujutro prije jela i kafe. Ako želite da ih operete i nakon doručka, najprije usnu šupljinu dobro isperite vodom, a onda pričekajte još 40 minuta do pranja četkicom.

Ne lupajte po leđima osobu koja se zagrcnula hranom

Ukoliko osobu koja se zagrcnula lupite po leđima dok uspravno stoji, zalogaj bi mogao još dublje da klizne u grlo. Neka se osoba nagne naprijed i proba iskašljati hranu iz grla. Ako ne upali, lupite je nekoliko puta po leđima između lopatica, ali samo ako je nagnuta naprijed.

Ne stavljajte led direktno na modricu

Koža je veoma nježna, a hladnoća iz leda može da uspori cirkulaciju, a time izlječenje. Led može čak da izazove i ozebline. Ono što trebate jeste da led zamotate u peškir. To stavite na modricu, ali ne duže od deset minuta, piše 24sata.hr.

Ne stavljajte led ili masnoću na opekotinu

Opekotine prodiru duboko u tkivo i treba ih dobro ohladiti da ne bi nastala veća oštećenja. Ovi površinski zahvati neće da pomognu. Stavite opekotinu pod hladnu vodu koja teče i držite tako 20 minuta.

Ne trljajte ozebli dio tijela

U tom slučaju nikako nemojte to mjesto trljati ili masirati. Nemojte koristiti ni direktan izvor toplote da ga ugrijete. Umjesto toga, ozebla područja zagrivajte polako tako da ih stavite u toplu vodu.

Ne dolijevajte plastičnu flašu

Plastika većine flašica sadrži opasnu hemikaliju BPA koja se otpušta u tečnost i koja se, prema nekim istraživanjima, povezuju s neplodnošću i tumorom. Također, u njoj se razvijaju i bakterije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije