Sve pogrešno radimo: Pranje ovih namirnica može biti opasno po zdravlje

Radiosarajevo.ba
Sve pogrešno radimo: Pranje ovih namirnica može biti opasno po zdravlje
Foto: Alnatura / Jaja

Možda će vam zvučati čudno, ali postoje namirnice koje ne biste smjeli prati prije kuhanja.

Razlog tome je što to može biti uzrok širenja bakterija, čak i trovanja.

Prehrambeni stručnjaci otkrivaju koje su to namirnice. Za neke od njih sigurno ćete se začuditi, a možda će vam zvučati i paradoksalno.

Jaja

jaja_alnatura.jpg - undefined

Foto: Alnatura: Jaja

Postoji posebna supstanca koja se u industrijskoj proizvodnji stavlja na jaja i čija je namjena da zaštiti jaja od bakterija. Voda uništava tu zaštitu. Zato jaja ne bi trebal oprati već nakon kuhanja jednostavno oguliti, piše 24sata.hr.

Piletina

Piletina  - undefined

Foto: Arhiv: Piletina

Mnogi će sirovu perad nakon čišćenja i oprati. Međutim, pranjem sirove peradi se, usljed prskanja vode na kožu, odjeću, radnu površinu, kapljično širi bakterija kampilobakter, koja može rezultirati opasnim bolestima, čak i smrću, navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije.

Ono što trebate jeste da se pobrinete da je perad dobro pečena ili kuhana i da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Ostalo meso

Crveno meso - undefined

Foto: Pixabay.com: Crveno meso

Zabrana pranja ne odnosi se samo na perad već i ostalo meso poput govedine i janjetine, jer i tu može doći do širenja bakterija po kuhinji prilikom pranja.

Bakterija se na mesu jednostavno rješava: visokom temperaturom. Dobro bi bilo da prije kuhanja višak mesnog soka s površine obrišete papirnim ubrusom, a nakon pripreme dobro operite ruke.

Gljive

gljive_branje_beraci_suma_bih_AA3.jpg - undefined

Foto: Anadolija: Gljive

Gljive, zbog njihove spužvaste strukture sa izuzetnom moći upijanja, NIKAD ne treba prati. Ako vam se čine prljave, ogulite ih nožićem ili ih obrišite papirnim ubrusima.

Gljivu treba guliti samo ako je promijenila boju. A u svakom slučaju obavezno odrežite donji dio došlo do promjene boje, a bez obzira na boju, treba odrezati donji dio stručka gljive.

Tjestenina

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

Kulinarski šefovi pranje tjestenine vide najvećim grijehom jer voda uklanja škrob koji pomaže bolje apsorbirati umak koji ćete poslužiti s njom.

Stoga se tjestenina ne bi trebala prati ni nakon kuhanja. Izuzetak je tjestenina koju ste skuhali za salatu ili wok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije