Sve naše inat kuće od Sarajeva do Los Angelesa

Radiosarajevo.ba
Sve naše inat kuće od Sarajeva do Los Angelesa
Foto: Los Angeles Times / Inat kuća u Sarajevu

“Kada sam čuo za ružičastu kuću sa nacrtanim smajlijem na zidu koja se nalazi na Manhattan Beachu, odmah sam se sjetio Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Da budem precizniji, sjetio sam se Inat kuće, koja se nalazi preko puta Viječnice gdje sam imao jedan izvrstan ručak 2014. godine”, započinje svoju reportažu novinar Christopher Reynolds za ugledni list Los Angeles Times.

Inat kuće su, kako možete vidjeti - stvar, one su predmetom pretrage na internet stranici Atlas Obscura, one su dio foto galerije na blogu Curbed, o njima se spomene ponekad u New York Timesu, a otkrivaju ih turisti koji traže nešto lokalno i autentično.

Očito, svim inat kućama zajedničko je bilo da su imale vlasnike, stanare ili komšije koje su se zbog nečega sporili.

Nake su namjerno sagrađene da blokiraju pogled, druge su sagrađene da zaklone sunčevu svjetlost ili da blokiraju put, neke su sagrađene kako bi zadovoljile još bizarnije svađe. Neki inat nekada je samo površian i ponekada, možda, samo je u oku posmatrača.

Kuća sa smajlijem

Problem ružičaste kuće sa smajlijem na Manhattan Beachu u Los Angelesu je iznajmljivanje prostora. Vlasnici drugih kuća upozorili su Gradsku upravu Los Angelesa da je vlasnica ružičaste kuće Kathryn Kidd iznajmljivala kuću na kratki vremenski period, što je protivno pravilima Manhattan Heacha. Nakon toga se smajli na kući npojavio.

Nakon toga i lokalni mediji počeli su izvještavati o ovom fenomenu.

“Umjesto što su svi ljuti, depresivni i uvijek se bave onim šta drugi rade, željela sam poslati poruku da budemo svi nasmiješeni, veseli, srećni” rekla je Kidd za Easy Rider News.

Inat kuća u Sarajevu počela je svoj život kao privatna kuća na desnoj obali Miljacke. Ali kada je Austro-Ugarska vlast donijela odluku da sruši dva restorana i jednu kuću kako bi izgradila novu gradsku vijećnicu, vlasnik kuće Benderija je to odbio. Onda su mu isplatili novac i kuću preselili na lijevu obalu Miljacke. Od tada se kuća zove - Inat kuća.

Inat kuća u Sarajevu - undefined

Inat kuća u Sarajevu   Foto: Los Angeles Times

Vijećnica je preživjela Prvi svjetski rat koji je počeo nekoliko stotina metara od nje, a potom je pretvorena u biblioteku. Gotovo u potpunosti je uništena tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u augustu 1992. godine.

Inat kuća sve je to preživjela i 1997. godine pretvorena je u restoran. Kao rezultat toga, večere u Inat kući imaju poseban doživljaj jer pružaju lijep pogled preko rijeke Miljacke na Vijećnicu.

Sukob u Seattleu

U naselju Montlake u Seattleu tokom 1920-tih izbio je sukob između dvojice komšija, nakon čega je jedan od njih napravio malu kuću površine 80 kvadrata.

Kada je bila na prodaju 2013. godine, za kuću su tražili 600.000 dolara.

Neki spominju da je uzrok sukoba razvod.

Inat kuća u duginim bojama

Inat kuća u duginim bojama u Topeki - undefined

Inat kuća u duginim bojama u Topeki   Foto: Los Angeles Times

U gradu Topeka u Kansasu, ‘Kuća jednakosti’ pokazuje jedan drugi oblik inata. Ona je obojena u dugine oboje od LGBTI aktivista, kako bi odbacili mržnju prema homoseksulacima koja dolazi od baptističke crkve koja se nalazi prekoputa ove kuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije