Sušiti veš na radijatorima može biti opasno

Radiosarajevo.ba
Sušiti veš na radijatorima može biti opasno
Grijete li se na toplanu ili vam je jednostavno zimi toplo u stanu ili kući, uvijek dobro dođe mašina opranog veša koja će dodati malo vlage u zraku?

Međutim neka naučna istraživanja su pokazala kako sušenje odjeće u stanu može ugroziti naše zdravlje. Kako?

Mjesto istraživanja bile su prostorije u kojima se suši veš poslije pranja deterdžentom i omekšivačem i dokazano je da se upravo na tim mjestima u zraku nalazi veliki broj hemikalija koje su vrlo opasne za zdravlje i mogu čak dovesti do obolijevanja od raka.

Među otkrivenim hemikalijama više je od 25 spojeva uključujući i sedam opasnih zagađivača zraka, a čak dva, acetaldehid i benzen, u SAD-u su označena kao kancerogene supstancije.

I ranije je upozoravano kako boravak u prostorijama u kojima se suši odjeća može izazvati glavobolje i probleme s disanjem.

Ako već nemate sušilicu za veš, najbolje bi bilo odjeću sušiti za lijepog dana na otvorenom ili za tu namjenu odrediti jednu prostoriju koju rijetko koristite.

Inače, stručnjaci kažu da pored radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, jer se u protivnom vazduh isušuje, a to negativno utiče na sluzokožu disajnih organakoja postaje toliko suha da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Također se pokazalo da sušenje odjeće u stanovima povećava nivo vlage za 30 postoi da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi.

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odjeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 posto domaćinstava u Glasgowu, gdje je studija sprovedena.

Podaci da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju da se stare navike moraju promijeniti.

Simptomi infekcija disajnih organa su brojni: kašljanje, hronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije