Stručnjaci upozoravaju: Opasni europski supervulkan sprema se za "buđenje"

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju: Opasni europski supervulkan sprema se za "buđenje"
EPA / Campi Flegrei
Italijanski supervulkan Campi Flegrei nije eruptirao već 479 godina, a ako bi se to desilo, erupcija bi mogla izazvati razorne posljedice.

Proučavanjem njegove aktivnosti od posljednje erupcije predviđeno je da će vulkan uskoro dostići do "kritične faze", nakon čega bi svaka buduća nestabilnost dovela do erupcije.

Istraživači se nadaju da će svojim otkrićem podstaći lokalne vlasti da se pripreme za moguću erupciju koja bi mogla utjecati na život više od 360.000 ljudi.

Ukoliko bi vulkan počeo izbacivati lavu, nastao bi potpuni kolaps u avionskom saobraćaju.

Stručnjaci navode da vulkan Campi Flegrei pokazuje znake buđenja u posljednjih 67 godina u vidu lokalnih zemljotresa i odizanja tla, piše Daily Mail.

Ovaj supervulkan slično se ponašao i 1538. godine kada je nakon više od stoljeća nagomilavanje lave došlo do erupcije.

Stručnjaci su naveli kako se supervulkan možda ponovo priprema za erupciju, jer su otkrili nagomilavanje energije u Zemljinoj kori i podložnost vulkana erupciji.

"Proučavanjem pucanja i kretanja tla, došli smo do kritične faze u kojoj nemiri povećavaju mogućnost erupcije i ključno je da vlasti budu spremne na to", kaže vođa studije dr. Kristofer Kilburn.

"Ne znamo kada će ovi nemiri dovesti do erupcije, ali je primijetan trend koji smo zapazili i u proučavanju drugih vulkana."

Tokom istraživanja naučnici su primijetili kretanje magme u oblasti oko tri kilometra ispod vulkana. Erupcija postaje vjerovatnija kad se tlo rastegne do tačke pucanja, jer lava može da kroz pukotine iscuri na površinu.

U tri navrata detektirana su izdizanja tla više od tri metra u zrak, ali do pucanja kore još nije došlo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije