Stručnjaci NASA-e preporučuju: Ovo su kućne biljke koje pročišćavaju zrak

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci NASA-e preporučuju: Ovo su kućne biljke koje pročišćavaju zrak
Foto: Pixabay.com / Ficus Benjamina

Bez zraka ne možemo, ali je njegova zagađenost ovih dana alarmantna i opasan je po zdravlje.

Ipak, postoji nekoliko trikova koje možemo primijeniti kako bismo udisali čišći zrak. Donosimo top 10 najboljih pročišćivača zraka prema istraživanju NASA-inih naučnika. Pri tome nisu teške za održavanje.

Fikus benjamin (Ficus Benjamina)

Ficus Benjamina - undefined

Foto: Pixabay.com: Ficus Benjamina

Ova je biljka najbolja za dom u kojem žive pušači. Neutralizira dim cigarete i filtrira zrak. Smanjuje i koncentraciju ugljen dioksida, ugljen monoksida i hemikalija koje se nalaze u zraku. Važno ga je češće zalijevati i staviti na sunčano mjesto.

Svekrvin jezik ili Sabljica (Sansevieria Trifasciata)

Svekrvin jezik - undefined

Foto: Kreni zdravo: Svekrvin jezik

Ova biljka je jedna od najboljih za filtriranje formaldehida. Smjestite je u kupatilo, garažu, blizu sredstava za čišćenje ili higijenskih proizvoda. Ona voli vlagu i ne zahtijeva puno sunca.

Mirisni zmajevac (Dracaena Deremensis)

Mirisni zmajevac - undefined

Foto: Vecernji.hr: Mirisni zmajevac

Ova biljka čisti zrak od ulja, lakova i drugih sličnih hemikalija. Mirisni zmajevac je jednostavan za održavanje i pogodan je za zatvorene prostore. Zahtijeva dosta vode, ne voli direktno izlaganje sunčevoj svjetlosti.

Bambus palma (Chamaedorea Sefritzii)

Bambus palma - undefined

Foto: Cajeviza.net: Bambus palma

Ona pročišćava zrak od benzena i trikloretilena (organski ugljikovodični spoj). Ako je stavite na sjenovito mjesto u domu, možete očekivati da će procvjetati.

Mirni ljiljan - Spatifilum (Spathiphyllum)

Mirni ljiljan - undefined

Foto: Pixabay.com: Mirni ljiljan

On je jedan od rijetkih čistača zraka koji cvjeta, što ga čini prekrasnim ukrasom. Morate znati da je ova biljka otrovna za kućne ljubimce pa biste je trebali držati na visočijem mjestu, na primjer na polici. Štiti nas od benzena, koji se uglavnom nalazi u vosku za namještaj, lakovima za poliranje i bojama. Također filtrira štetna zračenja koja proizvodi elektronika.

Aloe vera (Aloë barbadensis Miller)

Kaktus Aloe vera - undefined

Foto: Pixabay.com: Kaktus Aloe vera

Gel aloe ima mnoga iscjeljujuća svojstva, od ublažavanja boli kod opekotina do detoksikacije tijela i poboljšanja imuniteta, ali ona pomaže i očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u hemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina hemikalija u zraku postane pretjerana lišće biljke će se osuti smeđim tačkicama. Aloa voli jako puno sunčeve svjetlosti.

Engleski bršljan (Hedera helix)

Engleski bršljan - undefined

Foto: Pixabay.com: Engleski bršljan

NASA-ini naučnici navode Engleski bršljan kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje zraka, a ona je i najefikasnija kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Lako ga je uzgojiti i prilagođava se dobro svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

Filodendron (Philodendron oxycardium)

Filodendron - undefined

Foto: YouTube: Filodendron

Filodendroni su popularni u mnogim domovima, a osim što nisu zahtjevni, odlični su u filtriranju zraka, posebno u apsorpciji formaldehida. Odgovara im svijetlo mjesto i topao i vlažan zrak, ali će uspijevati i u sjenovitom mjestu, samo pripazite da nije na propuhu. Ako su listovi ove biljke počeli žutiti, znači da ste pretjerali sa zalijevanjem, a ako počnu dobijati smeđu boju, znači da je ne zalijevate dovoljno.

Kordilina ili Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Zeleni ljiljan - undefined

Foto: Crocus: Zeleni ljiljan

Ovo je jedna od najčešćih kućnih biljaka, laka za uzgoj i održavanje, a korisna je u borbi protiv zagađivača kao što su benzen, formaldehid, ugljen monoksid i ksilen. Biljka ne traži puno svjetlosti. Ljeti je zalijevajte dva puta sedmično, zimi jednom.

Zlatni puzavac ili Đavolji bršljan (Epipremnum aureum)

Đavolji bršljan - undefined

Foto: Pixabay.com: Đavolji bršljan

Ona također ima blagotvorno djelovanje na zdravlje  jer uklanja formaldehid iz zraka čime se poboljšava njegova kvaliteta. Bez problema može odoljeti različitim svjetlosnim uslovima u zatvorenom prostoru, ali loše podnosi direktnu izloženost sunčevoj svjetlosti. Redovno je zalijevajte, ali ne pretjerujte.

Osim ovih deset, ima još biljaka koje poboljšavaju kvalitet zraka u kući i povećavaju količinu kisika. Među njima su kovrčava paprat, krizantema, azaleja, begonija, gerber, kineski kozlac i drvo života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije