Stephen Hawking: Na zemlji će 2617. godine biti pravi pakao

Radiosarajevo.ba
Stephen Hawking: Na zemlji će 2617. godine biti pravi pakao
Pixabay / Ilustracija
Prema riječima čuvenog fizičara Stephena Hawkinga na Zemlji će 2617. godine biti pravi pakao.

Hawking se putem videopoziva uključio na Tencet WE samit u Pekingu u nedjelju gde je još jednom upozorio da će nam se preveliko korištenje energije obiti o glavu u bližoj budućnosti. Kako kaže, čovjek će biti kriv za kraj života na Zemlju koji će rezultirati tako što će planeta postati jedna velika „užarena lopta“.

Kako kaže, da bismo se spasili čovjek mora da „ode tamo gdje niko nikada nije bio“, aludirajući na milionsko istraživanja i inženjerski program Breakthrough Starshot najavljen u 2016. godini, a u koji je uključen u vlasnik Facebooka Mark Zakerberg.

“Ideja koja stoji iza ove inovacije jeste da se nanokraftovi, robotske sonde teške samo nekoliko grama voze na svjetlosnim zracima. Takav sistem bi mogao stići do Marsa za manje od sat vremena, do Plutona za nekoliko dana, a prolazeći Voyager za manje od sedmicu dana i stići do zvijezde Alfa Kentauri za nešto više od 20 godina“, rekao je Stephen govoreći o međuzvijezdanom programu putovanja i istraživanju planeta koje orbitiraju oko nepoznatih zvijezda.

Stephen se također osvrnuo i na bližu tehnološku budućnost rekavši da efikasna vještačka inteligencija može biti najveći događaj u historiji naše civilizacije, ali ujedno i najgori.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije