Štedio 64 godine i dao sve djeci bez roditelja

Radiosarajevo.ba
Štedio 64 godine i dao sve djeci bez roditelja
Foto: Ilustracija / Ilustracija

Penzionisani nastavnik istorije osamdesetpetogodišnji Jevgenije Popov iz sela Ajkino, u ruskoj Republici Komi, poklonio je Domu za djecu bez roditelja svu ušteđevinu od milion rubalja (oko 14.000 eura).

Popov je 64 godine štedio i sakupljao ovaj novac, a želja mu je bila da ostane anoniman.

Međutim, zaposleni i štićenici doma željeli su po svaku cijenu da saznaju ime svog dobrotvora, kako bi mu bar rekli: "Hvala".

Popov, koji je četrdeset godina predavao istoriju i društvene nauke u seoskoj školi i svakog mjeseca od plate odvajao novac na šest različitih štednih knjižica, nema porodicu i živi sam u staroj drvenoj kući.

Rođen je u Ajkinu u velikoj radničkoj porodici. Nakon završene Državne pedagoške akademije vratio se u rodno selo, gdje je u lokalnoj školi na životni put izveo brojne generacije.

Novac je prvo skupljao za kuću, a kasnije je po inerciji nastavio da štedi, prenosi Srna.

Kada se na računu nagomilala veća suma, shvatio je da je novac potrebniji domu za djecu bez roditeljskog staranja nego njemu, te je odlučio da pokloni cijelu ušteđevinu.

To se dogodilo u trenutku kada je u lokalnim novinama pročitao članak o internatu "Gavroš".

Uprava socijalno-rehabilitacionog centra za maloljetnike odlučila je da novac potroši za kupovinu novog namještaja i kompjutera.

U znak zahvalnosti za ovaj plemenit gest štićenici doma redovno posjećuju Popova i pomažu mu u svakodnevnim poslovima, jer Jevgenije odavno nije u stanju da zahvati vodu iz bunara i nasiječe drva za ogrev, navodi "Ruska riječ". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije