Šta smijemo prati u mašini za suđe, a šta ne?

Radiosarajevo.ba
Šta smijemo prati u mašini za suđe, a šta ne?
Foto: Pixabay / Mašina za suđe
Mnogo puta smo se susreli s problemom velike količine neopranog posuđa, a upravo zbog mašine za pranje suđa, takve susrete s lakoćom rješavamo.

Da svijet nije postao bogatiji za stvari kao što je mašina za suđe, bio bi jedno jako prljavo mjesto, piše Huffington Post.
Više smo se puta susreli s problemom velike količine neopranog posuđa, a upravo zbog mašine za pranje, takve susrete s lakoćom rješavamo.

No, kao i svaki drugi stroj i mašina za suđe, osim prednosti, ima svoje nedostatke, a upravo zbog tih nedostataka ne možemo apsolutno sve staviti u nju.

Kuhinjski noževi vrhunske kvalitete koliko god njihova kvaliteta bila vrhunska nikako ne smiju završiti u mašini. Zbog temperature kao i zbog mješanja vode oštrice ovakvih noževa brzo mogu postati tupe.

Posuđe od čelika također ne bi trebalo završiti u mašini za suđe. Strojno pranje ovakvog posuđa dovodi do skidanja zaštitnog sloja, te dovodi do hrđanja, ne samo posuđa već i mašine.

Nešto što biste uvijek trebali oprati ručno su svi drveni predmeti. Daske, kuhače, te sav drveni pribor zbog strojnog pranja se uništava. Lako puca, kida se te zbog visokih temperatura i gubi završni sloj.

Kristalne i ručno oslikane čaše nešto je što se nikakako ne smije naći u mašini, pa čak ni slučajno. Ovakve su čaše iznimno osjetljive na visoke temperature, a samo jednim pranjem u mašini boja će nestati, a velika je vjerojatnost da će iste i popucati.

Pozlaćeni pribor za jelo i stoj za pranje posuđa nikako ne idu zajedno. Ako želite da vam pribor ostane pozlaćen, perite ga ručno.

Teflonske tave i lonci zbog visokih temperatura gube svoj završni sloj. Upravo zbog tog završnog, neljepljivog sloja ste ih i platili toliko skupo. Ako želite tavu ili lonac bez neljepljivog sloja, ne morate uništavati one teflonske, kupite jeftinije.

Noževi sa šupljim drškama također se ne bi smjeli naći u mašini. Većina takvih oštrica pričvršćena je za dršku ljepilom koje se zbog temperatura vrlo brzo otopi.

Aluminijske zdjelice za jednokratnu upotrebu također spadaju na ovaj popis stvari koje se nikako ne bi smjele družiti sa strojem za pranje suđa. Ovakve posude stvaraju najveće probleme strojevima, one pospješuju hrđanje, a na ostatku posuđa mogu ostaviti crne mrlje.

Plastične posude koje ostanu od jogurta i sličnih proizvoda, za koje smatramo kako ih se može više puta upotrijebiti. One nisu Tupperware! Nisu otporne na visoke temperature i svakako bi ih trebalo prati ručno.

Posljednja stvar s ovog popisa je posuđe s zlatnim obrubima ili pozlaćenim motivima. Zapamtite, stroj za pranje posuđa naprosto obožava 'pojesti' sve zlatno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije