Šta će vam se dogoditi ako kihnete otvorenih očiju

Radiosarajevo.ba
Šta će vam se dogoditi ako kihnete otvorenih očiju
Pixabay / Ilustracija

Čak je ugledni The New York Times jednom prilikom 1882. godine izvijestio da su ženi "pukle očne jabučice" tokom kihanja što je izazvalo paniku, ali takve tvrdnje su potpuno neistinite.

"Pritisak koji se oslobađa kihanjem ne može da prouzrokuje ispadanje očnih jabučica, čak i ako su vam one otvorene", rekao je za LiveScience doktor David Houston.

U većini slučajeva oči se nesvjesno zatvaraju što je refleksna nuspojava, ali ne i nužna komponenta svakog kihanja.

Tako postoje ljudi koji ih drže otvorenim iako je teško, ali moguće. Zapravo je nekima skroz prirodno da oči drže otvorenim za vrijeme ove biološke reakcije.

Bilo kako bilo, ne morate da strahujete jer nisu kapci ti koji čuvaju jabučice od ispadanja, već očni mišići koji ih okružuju, prenosi Index.

Najgore što vam se može dogoditi tokom kihanja je pucanje krvnih kapilara u očima zbog pritiska, što će uzrokovati crvene mrljice na beonjači.

Za sve oni koji su zaboravili lekciju sa časa biologije, kihanje je zaštitni mehanizam važan za izbacivanje prljavštine iz organizma poput prašine i alergena ili bakterija i virusa, zbog čega je bitno držati ruku na ustima kako ih ne biste prenijeli na druge ljude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije