Šta će nam to reći NASA? Najavljena velika objava vezana za Jupiter

Radiosarajevo.ba
Šta će nam to reći NASA? Najavljena velika objava vezana za Jupiter
/ Europa, Jupiterov mjesec
Kada god NASA saopći da će u narednim danima objaviti „iznenađujuće informacije“, internet i njegovi „teoretičari“ padnu u trans.

Upravo je tako i danas, nakon što je NASA objavila kako će u ponedjeljak, 26. septembra, u 20 sati po našem vremenu otkriti iznenađujuće dokaze o Jupiterovom mjesecu, Europi.

Dokazi bi, možda, mogli biti u vezi s podzemnim okeanom na ovom mjesecu, pa bi, bez obzira na svo „ludilo“ na internetu, NASA-ina objava ovog puta zaista mogla biti vrlo zanimljiva.

Neće biti video ove konferencije, ali ćete audio moći slušati na ovom LINKU.

Među najavljenim učesnicima izdvaja se ime Britney Schmidt sa Instituta tehnologije u Atlanti u čijoj se biografiji ističe kako se bavi istraživanjima o naseljivim sistemima i dinamici okeana na mjesecima i planetama.

Naučnici već dugo tvrde da Europa ima podzemni okean, koji se nalazi ispod njene ledene površine, a mnogi procjenjuju da je u njemu više vode nego na okeanima na našoj Zemlji. Imamo indirektne dokaze da je okean postoji, ali ne znamo kako je velik, dubok i, ono što je najvažnije, šta je u njemu. Neki smatraju da ga hrani vrućina i energija iz hidrotermalnih otvora na dnu i zbog ovoga pojedini pretpostavljaju kako zbog toga Europa dobar kandidat za tražiti vanzemaljski život u Sunčevom sistemu.

Za sada, to je sve što znamo. Tako da, za sve koje to zanima - pažljivo pratite vijesti u ponedjeljak, jer bi Europa, uz Mars, mogla postati najizgledniji kandidat za buduće misije u svemiru.

Podsjećamo vas da se u julu ove godine, nakon pet godina putovanja od Zemlje, NASA-ina letjelica Juno "provukla" kroz pojas radijacije i opasne prstenove prašine i ušla u orbitu Jupitera.

Scott Bolton jedan od čelnika Juno misije tada je poručio: “Upravo smo učinili najtežu stvar koju je NASA ikada izvela.” Oko Jupitera je raspoređeno 67 prirodnih satelita među kojima su najpoznatiji Europa, Io, Ganimed i Kalista. Također, ova planeta obavijena je najjačim magnetskim poljem koje postoji u Sunčevom sistemu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije