Spektakl u svemiru: Cijelo nebo večeras će biti prekriveno meteorskom kišom

Radiosarajevo.ba
Spektakl u svemiru: Cijelo nebo večeras će biti prekriveno meteorskom kišom
Meteorska kiša Geminida, koja će biti vidljiva iz svih zemalja svijeta, bit će pravi nebeski spektakl koji će večeras svemirska prostranstva ponuditi brojnim ljubiteljima ovakvih fenomena.

Riječ je o godišnjem fenomenu meteorske kiše Geminida, koji su jedna od najspektakularnijih svemirskih predstava, a očekuje se kako će ove godine predstava biti najbolja u historiji, prenosi CNN.

"Pored meteorske kiše Perseida, ona koju proizvedu Geminidi bit će sigurno najspektakularnija ove godine. A to neće pokvariti ni mjesečeva svjetlost", kazao je Bill Cooke, član ureda za meteore u NASA-i.

Geminidi su zanimljivi i sa stanovišta nauke, jer većinu meteorskih kiša uzrokoju komete, no ova meteorska kiša proizvedena je zahvaljujući asteroidu 3200 Phaethon, čiji dijelovi svake godine u određeno vrijeme sagorijevaju u Zemljinoj atmosferi.

Navodi se kako će ovogodišnja meteorska predstava Geminida biti vidljiva od 19 sati u srijedu, 13. decembra, pa sve do ranog jutra 14. decembra, dok će najintenzivniji val biti zabilježen oko 4 sata iza ponoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije