Slavni inžinjer napravio virtuelnu crkvu na čijem je čelu robotski "bog"

Radiosarajevo.ba
Slavni inžinjer napravio virtuelnu crkvu na čijem je čelu robotski "bog"
Inžinjeri Silikonske doline rade na kreiranju robota "bogova", piše Independent.

Anthony Levandowski, bivši inžinjer Googlea koji je izumio self-driving car, te doprinio kreiranju Google Stret Viewa, Waymoa i Ubera, kreirao je prvu virtuelnu crkvu, a sada "kreira boga" koji će biti zadužen za brigu o ljudima.

U planu je da robot bude vođa religije nazvane "Put budućnosti (WOTF), a njihovo evanđelje će biti "Priručnik". Također, sljedbenici ove religije imat će i svoje rituale pa čak i fizičko mjesto za prakticiranje religije.

Levandowski je rekao kako će njegov robot-bog preuzeti odgovornost za svoje ljudske subjekte jer je riječ o "biću" koje je puno više inteligentnije od ljudi. Svoj rad na virtuelnoj crkvi je u maju ove godine, kada je sebe proglasio dekanom WOTF-a što mu omogućava potpunu kontrolu do smrti ili ostavke. 

Inžinjer Silicon Valleya vjeruje da će umjetna inteligencija transformirati ljudsko postojanje, pa i odlučiti da li će naša vrsta preživjeti ili ne.

Boljitku društva želi doprinijeti kroz razumijevanje i štovanje boga, a nova religija se temelji na njegovom uvjerenju da će umjetna inteligencija jednog dana narasti do tolike učinkovitosti koja nadilazi i nadjačava ljude.

Crkve koje oformi će prikupljati sredstva za stvaranje božanske umjetne inteligencije te raditi na povezivanju lidera industrije umjetne inteligencije. Radionice i edukativni programi počinju u San Franciscu ove godine.

Vjernicima je poručio da će s "bogom" moći doslovno razgovarati i znati kada ih sluša. 

Svi sadržaji crkve će biti dostupni, a članovi će imati posebne račune na društvenim mrežama.

Tokom ove godine prikupljeno više od 40.000 američkih dolara donacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije